Közélet

Százmilliók közbeszerzés nélkül: Fidesz-jelölt volt az egyetemi takarítást benyelő cég tulajdonosa

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A szegedi KDNP elnökségi tagja volt, Szíjj Lászlóval is dolgozott, Fehéroroszországban pedig biztos politikai hátteret, rendet és tisztaságot látott Varga Róbert.

Amint megírtuk, a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) úgy szervezték ki az évi 750 millió forintot felemésztő takarítást, hogy nem írtak ki rá közbeszerzést, noha az összeg jóval a törvényben előírt értékhatár felett van. Ráadásul a megbízáshoz jutó cég, a Clean Star Complex Kft. korábbi tulajdonosa, Fülöpné Zimacsek Anikó az egyetem közbeszerzési osztályán dolgozik, ez pedig az általunk megkérdezett közbeszerzési szakértő szerint összeférhetetlen, főleg úgy, hogy Fülöpné – az Opten cégadatai szerint – 2020. december 30-án is a cég tagja volt még, amikor a havi bruttó 62,2 millió forintról szóló szerződést szignózták. Az SZTE továbbra sem válaszolt arra, hogy ekkora összegnél miért kerülték ki a közbeszerzést, ahogy a Fülöpné szerepét érintő kérdéseinkre sem reagáltak. További részletek szerdai cikkünkben:

Kapcsolódó
Közbeszerzés nélkül papírozta le a 750 milliós takarítást az alapítványi formába tartó szegedi egyetem
A Szegedi Tudományegyetem megspórolta a tendert, és helyette az év végén egy olyan céget bízott meg a takarítással, amelynek akkori tulajdonosa az egyetem közbeszerzési irodáján dolgozik.

Kormánypárti jelöltként vesztett

A január 1-jén életbe lépett takarítási megbízást a Clean Star részéről a tulajdonos Varga Róbert írta alá.

Vargáról pedig azt érdemes tudni, hogy a 2014. őszi önkormányzati választáson a szegedi 12-es választókörzetben indult a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület jelöltjeként, ám veszített: 34 százalékot kapott az 55 százalékot gyűjtő baloldali jelölttel szemben.

Egy róla megjelent választási riportban az is szerepel, hogy a KDNP szegedi szervezetének munkáját „már 2006 óta segíti a háttérből, és a kormánypártok helyi képviselői már tavaly felkeresték arra kérve, hogy induljon az önkormányzati választáson”. Egy vele készített interjúban így fogalmazta meg kritikáját a Botka László vezette önkormányzat működésével szemben: a „rendszerben van pénz, vagyis sokkal jobban, hatékonyabban lehetne dolgozni az itt élő emberekért. A fő problémát abban látom, hogy nem úgy és nem arra költik a forrásokat, amire kellene. Egyszerűen rossz az irány, nincsenek olyan fejlesztések, amelyek cégeket vonzanának ide, s ezzel munkahelyeket teremtenének.

Én tipikus megoldóember vagyok, aki nem retten meg a feladatoktól, azért is vállalkoztam közéleti szerepvállalásra, hogy bebizonyítsam, igenis orvosolni lehet a problémákat.

Az Állami Számvevőszék adatai szerint a 2014-es kampány során a Varga résztulajdonában álló Clear Star négy alkalommal, összesen 1,6 millió forint értékben fizetett a szegedi Délmagyaroszág nevű napilapnak, hogy a Fidesz-KDNP-s jelöltről politikai hirdetések jelenjenek meg.

Miután nem választották meg képviselőnek, a nagyváradi születésű Varga nem távolodott el a politikától.

Hódolat Lukasenkának

2018-ban azt nyilatkozta a G7-nek, hogy a szegedi KDNP elnökségi tagja. (Ez ma már feltehetően nincs így, a 2019-es tisztújításról szóló hír nem említi a nevét a megválasztott elnökségi tagok között.) A gazdasági portál három éve annak apropóján kereste meg a KDNP-s vállalkozót, mert Fehéroroszországba utazott, hogy onnan hozasson építőanyagot és munkást a paksi bővítéshez. Az Aljakszandr Lukasenka által irányított diktatórikus rezsimről pedig azt mondta a politikában és a takarító cég tulajdonosaként a tisztaság dolgában sem járatlan Varga: „Az terjeng róluk, hogy borzalmas diktatúra az ország, de semmi erre utalót nem érzékeltem. (…) Biztos politikai háttér, rend és tisztaság van.”

Arról ugyanakkor nem találtunk információt, hogy Varga cége bárhogy is beszállt volna a paksi bővítésbe.

A portálnak a hazai munkákról Varga azt mondta: Szíjj László cége, a Duna Aszfalt alvállalkozójaként is dolgoztak korábban, ők építették ki például a pihenőket az M43-as autópálya Makó és a határ közötti szakaszán.

Emellett:

  • 2012-ben 38 millió forint állami támogatást kaptak munkahelyteremtésre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól,
  • 2014-ben 59 milliós támogatást kaptak szintén az NGM-től,
  • 2015-ben uniós támogatással közel egymilliárd forintból építettek lakóingatlanokat pszichoszociális ellátottaknak Szentesen és Nagymágocson,
  • 2015-ben 1,2 milliárdért Győrben építettek kormányablakot,
  • szintén 2015-ben konzorciumban fejlesztették a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szegedi ingatlanját,
  • ezen túl Algyőn is nyertek közbeszerzést, és a Szegedi Úszó és Vízilabda Tömegsport Egylet megbízásából közel 700 millió forintért bővítették a Borbála Fürdőt.

Korábbi cikkünkben megírtuk: a Clean Star Complex 2019-ben közel 2 milliárdos árbevétel mellett 516 millió forint adózott eredményt produkált. 2018-ban közel egymilliárdos árbevétel mellett ez az összeg 43 millió forint volt, 2017-ben 663 milliós bevétel mellett mindössze 4,5 millió.

Kerestük a Clean-Star tulajdonosát, hogy a szerződés körülményeiről, Fülöpné Zimacsek Anikó távozásának okáról, illetve kormánypárti kötődéséről kérdezzük, ám csak munkatársával tudtunk beszélni, aki azt ígérte, továbbítja érdeklődésünket Varga Róbertnek, ő azonban nem hívott vissza minket.

Modellváltás megszavazva

Az SZTE szenátusa január végén 29 igennel, 19 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazta a modellváltást, így az egyetem költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakulhat. Az alapítvány kuratóriumi összetételéről a hvg.hu korábban azt írta: Rovó László jelenlegi rektor mellett helyet kaphat Szabó Gábor korábbi rektor, Nemesi Pál, a 2019-es önkormányzati választás független, de a Fidesz-KDNP támogatását élvező szegedi polgármesterjelöltje, illetve Novák Katalin tárca nélküli miniszter. Ezek jelen pillanatban egyelőre csak feltételezések – ettől függetlenül megkérdeztük a 750 milliós szerződés közbeszerzés nélküli kiszervezéséről Novák Katalint, kormánytagként mennyire tartja ezt elfogadhatónak, de cikkünk megjelenéséig a családügyi miniszter nem reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik