Közélet

A képviselők földvagyona mutatja, mekkora dobásra készült Rogán Antal új felesége és családja

MTI
MTI
Az összes parlamenti képviselőnek együtt sem sokkal van több földje annál, mint amennyire a Miniszterelnök Kabinetirodát vezető Rogán Antal új hitvesének családja adásvételi szerződést kötött.

Budapest I., V., VI. és VII. kerülete, vagyis a Várnegyed, a Belváros, Terézváros és Erzsébetváros egyben – nagyjából ekkora az terület, amit Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter harmadik feleségének családja vásárolt volna meg Északkelet-Magyarországon. Februárban derült ki, hogy Rogán Barbara, a szülei, az apja üzlettársa és egy nyírségi nő több mint másfél milliárd forintért kötöttek adásvételi szerződéseket, és összesen 1171 hektárnyi területet szereztek volna meg Borsod megyében.

A vételár 95 százalékát, azaz több mint 1,5 milliárd forintot az állami tulajdonú Budapest Banktól kapott földvásárlási hitelből fedezték volna. A földek azonban végül nem kerültek a miniszter új hitvesének családjához, mert a szerződések nyilvánosságra kerülése után nem sokkal kiderült, hogy a kormányhivatal megtagadta hatósági jóváhagyásukat, noha az eladó érvényesnek tartotta azokat.

A földterület nagyságát jól érzékelteti, hogy a szóban forgó 1171 hektár nem sokkal kevesebb, mint az összes magyar országgyűlési képviselő földvagyona együttvéve.

A 24.hu összesítése alapján a 199 tagú parlament 57 képviselőjének van földbirtoka, közülük többen már régóta foglalkoznak mezőgazdasággal, azaz nem egyik napról a másikra tettek szert földjeikre. A képviselői vagyonnyilatkozatok alapján a szóban forgó politikusoknak összesen 1663 hektárnyi földbirtoka van:

  • 46 kormánypárti képviselő 1320,
  • 11 ellenzéki pedig összesen 343 hektárral rendelkezik.

Ez a terület összesen nagyjából akkora, mint a már említett I., V., VI. és VII. kerület, kiegészülve a VIII. kerülettel, Józsefvárossal. Igaz, ez az összesítés kizárólag a képviselők tulajdonában álló földekről szól – bár a parlamenti képviselőkkel egy háztartásban élő közvetlen családtagok is kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni, azok nem nyilvánosak.

A legtöbb saját tulajdonú földje a Jobbik képviselőjének, Steinmetz Ádám van: Somogy megyében összesen 280 hektárnyi terület. A földek – amelyek közül több osztatlan közös tulajdonban van – 2009 és 2020 között kerültek az olimpiai bajnok vízilabdázóhoz. Ő egyébként az egyetlen olyan nem kormánypárti politikus, aki jelentős földterületekkel rendelkezik. Az ellenzékiek közül még a Jobbikból kilépett, hivatalosan független, de a Mi Hazánk Mozgalomban politizáló Apáti Istvánnak van említésre méltó méretű földbirtoka, 30 hektár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ő is osztatlan közös tulajdonú földekkel rendelkezik elsősorban.

Balogh Zoltán / MTI Steinmetz Ádám

A második legtöbb föld a fideszes Győrffy Balázs nevén van, ő egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: Veszprém megyében összesen 213 hektárnyi terület az övé. A harmadik a fideszes Szabó Zsolt, akinek elsősorban Heves megyében van 167 hektár mezőgazdasági területe.

Őket követi Lázár János egykori Miniszterelnökséget vezető miniszter, neki 127 hektár földje van, főként Hódmezővásárhelyen. A Lázár család birtokában ugyanakkor ennél több föld van, ugyanis azt a batidai vadászkastélyt, ami Lázárhoz is köthető, a volt miniszter édesanyja és fia tulajdonában álló földek veszik körbe. (A kastély pontos tulajdonosi körét elrejtették a nyilvánosság elől.) Ráadásul Lázár János földvagyona hamarosan tovább nőhet, az Átlátszó ugyanis a múlt héten írta meg, hogy a volt miniszter újabb 23 hektár földet venne a vadászkastély közelében 57 millió forintért, aminek nagy részét hitelből finanszírozná. Ha az adásvétel sikeres lesz, Lázár János 150 hektárnyi földet birtokol majd összesen.

Alig van kevesebb földje Lázárnál a szintén fideszes Bánki Eriknek, összesen 125 hektár van a nevén. 110 hektárt birtokol L. Simon László, a volt államtitkár családi érdekeltségei nemrég kaptak több mint 100 millió forint földalapú támogatást. Őket követi 65 hektárnyi területtel az ugyancsak fideszes Farkas Sándor.

Vasvári Tamás / MTI L. Simon László a kápolnásnyéki Halász kastélyban rendezett országos jótékonysági vadászat keretében megtartott szoboravató ünnepségén 2019. december 27-én.

64, illetve 55 hektárnyi birtokkal rendelkezik Varga Gábor és Kerényi János fideszes képviselő.

Kapcsolódó
Két másik fideszes parlamenti képviselő rokonait is megvádolták Simonka büntetőperében
Simonka György és felesége, valamint unokahúga mellett Kerényi János regionális pártigazgató és Varga Gábor rokonait is a vádlottak padjára ültetik – derítette ki a 24.hu.

Érdekesség, hogy Rogán Antalnak mindössze 2,5 hektárnyi föld van a birtokában, vagyonnyilatkozata szerint jellemzően örökölte a Vas megyei Szakonyfaluhoz tartozó területeket.

A miniszter feleségének a családja tehát Rogán birtokainak a 468-szorosát tervezte megvásárolni néhány lépésben.

Rogán Barbara családja egyébként annyi földet vett volna meg, hogy azokból akkor is csaknem 100 millió forint bevételük származott volna egy évben, ha nem művelik meg. Ezt az Átlátszó számolta ki az agrárkamara kalkulátora segítségével.

Földjeik után a politikusok is hozzájutnak jelentős összegű támogatásokhoz. Steinmetz Ádám például beleírta a legutóbbi vagyonnyilatkozatába, hogy csaknem 40 millió forintot vett fel támogatások formájában a családi gazdasága után, ez a Magyar Államkincstár adatbázisában is nyomon követhető. Azt viszont, hogy mennyi jövedelme van a földjeiből, már nem írta be, ebben a rovatban nála az szerepel, hogy ez a családi gazdaság eredményétől függ. Apáti István azt jelezte, hogy tavaly csaknem 9 millió forintban részesült a családi gazdaságuk után. Ugyanakkor például Font Sándor fideszes képviselő – aki Soltvadkert környékén rendelkezik nagyjából 20 hektár földdel – azt írta: 2020-ban nem származott jövedelme a földjeiből, noha ő is vett fel területalapú támogatást a birtokai után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik