Közélet

L. Simon nem tudja, miért kapott a cége 100 milliós uniós támogatást

A hivatalos kormányzati honlap adatbázisa szerint L. Simon László fideszes parlamenti képviselő családi érdekeltségei, a Simon és Simon Kft. 32 millió forintot, az Agárdi Aratrum Kft. pedig közel 103 millió forintot nyert az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázaton. A közzétett adatok szerint a Simon és Simon esetében a támogatási döntés júliusban született meg, míg az utóbbinál szeptemberben.

Nem igazán világos, hogy milyen alapon kérdezi meg két magáncég törvényesen felvett támogatásait

– mondta az adatokat előásó Blikknek L. Simon László felesége, miután a fideszes politikus azt állította, neki nincs információja a támogatásokról, nem kapott, és nem is igényelt uniós pénzeket. L. Simon László papíron évekkel ezelőtt kiszállt a vállalkozásokból, amelyek azóta felesége neve alatt működnek. Az Agárdi Aratrumban azonban október elejétől újra tulajdonosként bukkant fel a politikus is.

Vass Eszter, L. Simon felesége azt állította a lapnak, hogy szeptemberben nem nyertek támogatást, ezért úgy véli, a honlapon most közzétett számok több év együttes támogatásának az összegei lehetnek, amelybe beletartoznak a művelésbe vont területek után automatikusan járó területalapú és zöldítési támogatások, illetve az AKG-támogatások. Utóbbit ugyanis öt évre ítélik meg és éves bontásban fizetik ki, a pontos összeget pedig csak a támogatási időszak végén tudják meg, hiszen változhatnak a területi adatok és az elszámolás alapját képező euró árfolyama is.

Az ügyvezető szerint a két cég az elmúlt években összesen 29,3 millió forint területalapú támogatást kapott, zöldítésre 15 milliót, gyümölcstermesztésre 5,8 milliót, extenzív termesztésre 5,7 milliót, az AKG részeként pedig 76,5 milliót.

A képviselő és családja már korábban is százmilliókat zsebelt be a legkülönfélébb jogcímeken: az egykori fitneszedző feleség 281 millió forintért vett földeket az állami árverésen, de nyertek bő 45 milliót panziófejlesztésre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik