Élő Közélet

Orbán Viktor: Csak írásbeli érettségi lesz, május 10-ig nem nyitnak ki a középiskolák

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Nem minősíti Németországot

A riporter rákérdezett arra is, hogy a miniszterelnök mit gondol Petry Zsolt Hertha-kapusedző eltanácsolásáról, a kormányfő szerint ez ingoványos talaj, nem minősíti Németországot, elég baj az, hogy Németország minősítget bennünket. Orbán szerint jelenleg a liberális gondolkodás elnyomó gondolkodás, ezért most egy magyar elvesztette a munkáját. Mindannyian Petry Zsolttal vagyunk, tette hozzá. Gulácsi Péter szivárványcsaládok mellett kiálló nyilatkozatával kapcsolatban elmondta: a válogatott sportolóinkra nem egyszerűen sportolóként tekintünk, hanem mint a lányainkra és a fiainkra. „Minden ilyen vita megbontja az egységet, ilyenkor egy feladat van, újra kell teremteni az egységet. Van egy szövetségi kapitányunk és egy csapatkapitányunk, nekik kell ezt helyreállítani.”

Csak írásbeli érettségik lesznek, a baloldal oltásellenes

Orbán Viktor szerint az unióban ugyanaz történt a vakcinabeszerzésekkel, mint a migrációval. A miniszterelnök szerint hiába mondták már az elején, hogy nemcsak az árat, hanem az időpontot is figyelembe kell venni, „és nem szabad feladni a nemzeti vakcinabeszerzést, rögtön nekünk estek”. Most azt látjuk, hogy a bajorok, osztrákok orosz vakcinát szeretnének, tette hozzá a kormányfő.

Ma is téma volt az operatív törzsben a 18 éven aluliak oltása, egyelőre nincsen egyértelmű válasz erre a kérdésre. Április 19-én nyithatnának az iskolák, de a középiskolákat nem érdemes néhány napra kinyitni szerinte, hiszen hamarosan jönnek az érettségik. A középiskolákat ezért csak május 10-én nyitják ki, és csak írásbeli érettségik lesznek, ahogy tavaly is.

Mindegy, hogy ki mit beszél, a baloldaloltás ellenes. Törvényjavaslatuk szerint be kellett volna tiltani a kínai és orosz vakcinát, ha ezt elfogadja a parlament, több ezer ember halhatott volna meg – mondta még a miniszterelnök.

Mire kezdődik a foci-Eb, mindenki meg fogja kapni az oltást

Május elejét követően tíz nap alatt be tudunk adni újabb egymillió oltást, június elejére pedig 8 millió felnőtt magyar állampolgárból 7 millió kaphatja meg a vakcinát. A miniszterelnök szerint gond lehet, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina rendelkezésre áll. Mire június 15-én kezdődik a foci-Eb, mindenki meg fogja kapni az oltást, és részt vehet az eseményen, ha szeretne.

Május elején elérjük a 4 millió beoltottat

Az a vírus, ami most pusztít, a brit mutáns. Pusztító erejét tekintve erősebb, mint az egy éve megismert vírus, más a tűzereje, fogalmazott Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában. Ezt a vírust meg kell semmisíteni, az izolálás, az elzárkózás csak lassítani tudja a terjedését, de megsemmisíteni a vírust csak az oltással lehet. Még a rendszerváltás sem produkált háborús állapotokat, most pedig szinte csak a jegyrendszer nem vált valóra, háborús hangulat van. Az embereknek elegük van a háborúból. Arra a kérdésre, hogy mikor jutunk el oda, ahol most a britek vannak, tehát a „majdnem békéig”, úgy válaszolt: ha elég ember be lesz oltva.

A tegnapi napon a regisztráltak száma átlépte a 4 milliót. 2 millió 700 ezer fölött van az oltottak száma, május elején elérjük a 4 millió beoltottat, mondta.

Olvasói sztorik