Közélet

Sokmilliárdos németországi bűnügyben került elő a nemzeti vagyonért felelős miniszter volt férjének neve

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Blikk információi szerint novemberben a Stuttgarti Tartományi Bíróság hét év szabadságvesztésre ítélte az elmúlt évtized legnagyobb Baden-Württembergi csalásának tartott „EN Storage“ ügyben a XVIII. kerületi lakcímmel rendelkező S. Ivánt, a jelenleg is szökésben lévő Balogh Sándor munkatársát.

Balogh Sándor Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős miniszter volt férje, korábban volt a Magyar Szinkronúszó Szövetség elnöke, a vizes vb-t szervező Bp2017 Kft. gazdasági vezetője és a külföldi kereskedőházak ötlete is tőle származik. A Magyar Afrika Társaságot is ő alapította, állítólag irigylésre méltó kormányzati kapcsolatai vannak kontinens-szerte.

S. Iván alkalmazott volt a Baogh ellenőrzése alatt álló cégekben, a Puszta Immo Kft.-ben, a Globimpex Kft.-ben és a BP2017 Kft.-ben és közreműködött az üzletember különböző projektjeiben is. Részt vett például konténerek, kerítések és szögesdrótok beszerzésében, amire a menekülthullám idején volt szüksége a magyar államnak, továbbá benne volt egy utcai közvilágítás beszerzésében egy magyar város számára, illetve ügyködött a 2017. évi budapesti úszó világbajnokság megszervezésében is.

S. Iván biztosított ugyanis hozzáférést saját cégeihez, illetve Balogh Sándor érdekeltségeihez az EN Storage GmbH által beszedett összegek eltűntetéséhez. A német vállalkozást N. Edvin alapította 2011-ben, a befektetőket pedig azzal az ígérettel csalogatta magához, hogy akár 11 százalékos éves hozamot is ígért nekik az általa kitalált biznisszel. Azzal, hogy a nála elhelyezett összegekből adattároló eszközöket szerez majd be, és azokat cégeknek, valamint állami felhasználóknak fogja bérbe adni. Valójában az adattároló eszközök nem léteztek. Az EN Storage GmbH egyetlen bevételi forrását a befektetőktől megszerezett összegek jelentették 2015 végéig-2016 elejéig. A befolyt pénzből S. Iván mintegy 4,7 millió eurót továbbított egy, a GmbH-hoz visszavezető fizetési körbe, körülbelül 5,7 millió eurót pedig a Balogh Sándor által irányított hálózatnak küldött tovább.

A Blikk kiemeli, hogy miközben a német hatóságok felgöngyölítették a hatalmas csalást, itthon Balogh Sándor még a FINA megrendezésére létrehozott Bp2017 Kft.-ben tevékenykedett gazdasági vezetőként. 2018 tavaszán kiderült ki az is, hogy Balogh több cége volt nejének, Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek a nevén lévő lakásába volt bejegyezve éveken át. A miniszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a vállalkozásokhoz semmi köze. Baloghot jelenleg is körözik, valószínűleg Dubajba szökött a hatóságok elől.

Kapcsolódó
A vizes vb-ért felelős miniszter köréhez is folyt a közpénz a szervező cégtől
Egyetlen probléma van a sikersztorival: úgy tűnik, hogy indokolatlanul sok közpénz kellett hozzá. A cikk eredetileg a G7 portálon jelent meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik