Közélet

Nem világos, hogyan szerezhetett nagyértékű ingatlanokat a közvagyonért felelős miniszter

Czeglédi Zsolt/MTI
Czeglédi Zsolt/MTI

Tavaly több ingatlannal is gazdagabb lett Bártfai-Mager Andrea közvagyonért felelős tárca nélküli miniszter: a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint ingyen hozzájutott egy 192 négyzetméteres siófoki, valamint két II. kerületi, egyenként 62 négyzetméteres lakáshoz és ugyanott egy garázshoz is. Ezenkívül megszerzett egy 134 négyzetméteres XII. kerületi ingatlant is. A hvg360 cikke szerint azonban a miniszter ködösít a vagyonnyilatkozatában, így nem lehet tudni, hogy pontosan milyen módon szerezte meg az ingatlanokat.

Bártfai-Mager friss tulajdonszerzéseiben az a közös, hogy a miniszter vagyonnyilatkozatából egyik esetben sem derül ki, pontosan hogyan is jutott hozzá az ingatlanokhoz. A dokumentumban ugyanis, ahol a tulajdonszerzés jogcíméről kellett nyilatkoznia, Bártfai-Mager mindössze annyit írt a siófoki és a II. kerületi lakásokról, hogy azokhoz ingyenesen jutott hozzá, ám ilyen jogcím nem létezik. Ingyenesen csak öröklés vagy ajándékozás útján szerezhette meg ezeket az ingatlanokat. Homályban marad az is, hogy a XII. kerületi lakásához hogyan jutott hozzá tavaly. Ez utóbbi esetében ugyan jelezte, hogy „visszterhes”, de ez is elég ködös megfogalmazás. Ha visszterhesen jutott hozzá, akkor az azt jelenti, hogy vagy elcserélte egy másik ingatlannal, vagy pénzt fizetett érte, a különbség tehát egyáltalán nem mindegy. Nincs kizárva, hogy elcserélte, mivel a tavalyi vagyonnyilatkozatában még szerepelt egy II. kerületi, 2002-ben vásárolt 160 négyzetméteres ingatlan, ami most már nem az övé.

Tavaly év végén éppen a hvg360 bukkant rá két olyan földterületre Szerencs közelében, Mezőzombornál, amihez a miniszter csere útján jutott hozzá, ám az nem szerepelt a tavalyi vagyonnyilatkozatában.

Bártfai-Mager Andrea a 2018-as  választások után lett a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Ezt követően vette észre a G7, hogy Bártfai-Mager rózsadombi lakására mintegy 60 cég volt bejegyezve a 2010-es években, amelyek több százmillió forinttal károsították meg az államot. A cégháló Bártfai-Mager volt férjéhez, Balogh Sándorhoz kötődött. Baloghot, a vizes vébé egykori gazdasági igazgatóját jelenleg költségvetési csalás és befolyás vásárlása miatt körözik.

Kapcsolódó
Nyomozókat kicselezve szökhetett Dubajba a nemzeti vagyonért felelős miniszter volt férje
A hvg.hu szerint a költségvetési csalás miatt körözött Balogh Sándor rendvédelmi szervek katonai kiképzéséről tárgyalt is Afrikában, és ebbe Orbán Viktor öccsét is belekeverte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik