Közélet

Cseresorát küldi Budapestre a Fidesz, néhány nagyágyúval

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Budapesten defenzív lépésekkel kezdte meg a felkészülést a jövő áprilisban esedékes parlamenti választásra a Fidesz. A párt kimentette több vezető politikusát a választási harcból, és úgy tudjuk, György István államtitkárnak sem kell majd vesződnie az egyéni választókerületi indulással, de a négy évvel korábbihoz képest új jelölt érkezhet a III., a IV., a XIV., a XV. és a XVIII. kerületbe is. Komolyabb aktivitást viszont egyelőre csak a leendő főpolgármester-jelöltként emlegetett Fürjes Balázs mutat a Hegyvidéken, igaz, ő is azt mondja, hogy ez még nem a kampány.

Az ellenzéki oldalon lassan kirajzolódik, hogy a választási összefogásra készülő-kényszerülő pártok kiket ajánlanak a támogatóik figyelmébe a fővárosi egyéni választókerületekben. A 24.hu a múlt héten számba vette, hogy kik lehetnek a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik jelölt-jelöltjei a budai körzetekben. Az általuk tervezett előválasztás azonban hosszabb folyamat lesz, így az ellenzék fővárosi indulóinak listája jó eséllyel csak az őszre véglegesedhet majd.

Kapcsolódó
Ők lehetnek a Fidesz kihívói Budán – lassan összeáll a jelöltek névsora
A tavasszal, de legkésőbb az ősszel – ha nem is mind a 106-ban, de – sok választókerületben előválasztáson dönthetnek az ellenzék közös jelöltjének személyéről. Több helyen már látszik, hogy kik állnak rajthoz. Először a budai jelölteket mutatjuk be.

Ezzel párhuzamosan a kormányoldal nem siet tisztázni, hogy milyen felállással száll be az egyéni választókerületekért folyó küzdelembe.

Ami bizonyos: a Fidesz elnöksége a felkészülés első lépéseként úgy döntött, hogy megkíméli több országosan ismert politikusát a kampánytól és az esetleges (a fővárosi pártszimpátia-adatokat látva: valószínű) vereség következményeitől. Már októberben kiderült, hogy kihúzták a 2022-es indulók közül Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökség vezetőjét, Varga Mihály pénzügyminisztert és Kocsis Máté parlamenti frakcióvezetőt, annak ellenére, hogy a 2018-as választáson nyertek a körzetükben. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója sem indul újra, igaz, ő 7 százalékponttal alulmaradt az LMP-s Csárdi Antallal szemben a főként az I. és az V. kerületből álló belvárosi választókerületben. Varga Mihály helyett az országos politikában teljesen járatlan Gór Csaba ügyvéd, önkormányzati képviselő próbálkozhat, miközben az ellenzék a DK-s Kálmán Olgát, a párbeszédes Tordai Bencét vagy a momentumos alpolgármestert, Berg Dánielt indíthatja vele szemben. Hollik helyén a korábbi Fidelitas-elnök Böröcz László lesz a jelölt, míg Kocsis helyett a józsefvárosi polgármesteri székben őt váltó Sára Botond, aki 2019 őszén alulmaradt a VIII. kerület vezetéséért folyó versenyben Pikó Andrással szemben, ami után a fővárosi kormányhivatal vezetésével vigasztalódott.

A 24.hu információja szerint hasonló módon visszavonják a frontvonalból Sára kormányhivatali elődjét, György Istvánt, akit tavaly januárban Orbán Viktor a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárának nevezett ki. György is jól járt, hiszen 2018 áprilisában, amikor budapesti kormánymegbízottként indult a kőbányai választókörzetben, kikapott az MSZP-s, de végül a Párbeszédet frakcióalakításhoz segítő Burány Sándortól. György helyett jövőre Pap Sándor, Kőbánya korábbi alpolgármestere, jelenleg gazdasági és fejlesztési tanácsnok méreti meg magát. Pap már át is vette a Fidesz helyi szervezetének a vezetését.

A Fideszben a korábbi országgyűlési választások idején is előfordult, hogy a kormányfő felmentést adott a jelöltség alól néhány kevésbé népszerű, de a párt számára fontos – például kormányzati vagy kommunikációs feladatokat ellátó – politikusnak, a legutóbb például Rogán Antalnak. Mint ahogyan maga Orbán, Kövér László vagy Semjén Zsolt sem indul egyéni körzetben évtizedek óta. A mostanihoz fogható tömeges „kimenekítésre” azonban eddig nem volt példa – és a gyakorlat most is az elúszni látszó fővárosra korlátozódik, arról nincs hír, hogy Lázár János vagy Kósa Lajos is otthagyja a győzelemmel kecsegtető választókerületét.

A budapesti indulók listája azonban ennél is nagyobb mértékben változhat a 2018-as névsorhoz képest információnk szerint.

Jelöltváltás körvonalazódik ugyanis a III. és a IV. kerületben is, ahol a legutóbb Menczer Erzsébet és Zsigmond Barna Pál veszített ellenzéki riválisával (a párbeszédes Szabó Tímeával és a DK-s Varju Lászlóval) szemben. A jelöltségre a két korábbi polgármester, Óbudán Bús Balázs, Újpesten Wintermantel Zsolt esélyes – annak ellenére, hogy az önkormányzati választáson, meglepetésre, mindketten alulmaradtak. Így is sokkal jobban teljesítettek azonban a Fidesz belföldi 47 százalékos eredményéhez képest 2018-ban mindössze 35-36 százalékot elérő Menczernél és Zsigmondnál.

Máthé Zoltán / MTI Bús Balázs

Forrásaink szerint új jelölttel próbálkozik a kormányoldal Zuglóban is: a 2018-ban az országosan a második legrosszabb fideszes eredményt hozó Jelen Tamás helyett a budapesti Fidelitas-elnök, a tavaly már a választókerületi elnöki terveiről nyilatkozó Borbély Ádám indulhat.

László Tamás, a XV. kerület veterán fideszese három éve elvesztette a harcot a DK-s Hajdu Lászlóval szemben, aztán annyira rosszul mentek a dolgok körülette, hogy Orbán levélben üzente meg neki: „lépjen hátrébb” az első vonalból. Úgy tudjuk, még nincs döntés arról, kivel pótolják őt, de három helyi aspiránst is emlegetnek: Pintér Gábort, a kormányoldal legutóbbi vesztes polgármesterjelöltjét, a választókerületi elnököt, akit nem kerültek el a botrányok, becsületsértésért ítélték el, miután a hivatalban cigány kurvának nevezett egy nőt, a tárgyalások alól pedig orvosi igazolásokkal igyekezett kivonni magát, valamint Lehoczki Ádám és Szalay Kornél Géza önkormányzati képviselőket. Utóbbiról Szikora Róberttől tudjuk, hogy neki köszönhető az a videó, amellyel a miniszterelnököt köszöntötték az R-GO frontemberével közösen a születésnapján.

A XVIII. kerületben pedig, ahol az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes nyert legutóbb a fideszes Kucsák Lászlóval szemben, és az újrázásra készül, Lévai István Zoltán korábbi alpolgármestert indíthatja a Fidesz-KDNP.

Vannak azonban régi motorosok, akik szinte biztosan ott lesznek a kormánypárt egyéni jelöltjei között. Így Simicskó István egykori honvédelmi miniszter, a KDNP frakcióvezetője a XI. kerületben és Szatmáry Kristóf, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos, volt államtitkár a XVI. kerületben. Mindketten győztek 2018 tavaszán. Veresége ellenére próbálkozhat újra az ősfideszes Németh Zsolt Dél-Budán, ahol a szocialista Molnár Gyula győzte őt le, az Orbán család ügyvédjeként is ismert Bajkai István a VI.-VII. kerületben, és a csepeli Fideszben úgy tudják, hogy Németh Szilárd honvédelmi államtitkárnak is szándékában áll újra rajthoz állni, jóllehet az előző két választást elbukta Szabó Szabolccsal szemben. Szintén újra indulhat, noha ismét az esélytelenek nyugalmával, a KDNP-s Harrach Tamás a XIII. kerületben, az ország legbaloldalibb körzetében.

A miniszterelnök az önkormányzati választást követően a sikeresebb parlamenti választási felkészülés reményében berendelte a párt összes választókerületi elnökét. A Karmelita kolostorban megtartott négyszemközti megbeszéléseket akkoriban úgy harangozták be, hogy Orbán a 2019 októberében elszenvedett, főleg budapesti és nagyvárosi vereségek miatt változtatásokat akar pártban. Erről 2019 decemberében írtunk.

A Fidesz működtetésében a választókerületi elnökök fontos szerepet játszanak. A párt alapszabálya szerint első körben ők tehetnek javaslatot a parlamenti képviselőjelöltekre, sőt az esetek nagy részében ők maguk indulnak a választáson, igaz, csak Orbán jóváhagyása után. Úgy tudjuk, hogy a vk-elnökök még nem kapták meg a pártközpont jelzését arra, hogy indítsák el a 2022-es jelöltek hivatalos kiválasztási folyamatát. Az elnökség azonban a már említett VIP-fideszesek (Varga, Gulyás és Kocsis) hátravonása miatt felülírta a szokásos menetrendet, és a formalitásokat mellőzve saját hatáskörben döntött pótlásukról.

Ugyanakkor az általánosan jellemző bizonytalanság közepette Fürjes Balázs nagy lendülettel állt neki a választási felkészülésnek a XII. kerületben. Úgy tudjuk, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, akit sokan a Fidesz következő főpolgármester-jelöltjeként emlegetnek, és aki októberben az atv.hu kérdésére még korainak minősítette azt találgatni, hogy indul-e az országgyűlési választáson, már kommunikációs csapatot is szervezett maga köré, és a Pokorni Zoltán vezette hegyvidéki önkormányzat fideszes képviselőivel is konzultált a kerület ügyeiről.

Tény, hogy a XII. a leginkább nyerhető kerület Budapesten, Gulyás Gergely majdnem 43 százalékot ért el 2018 tavaszán, és a Hegyvidék egyike annak a mindössze négy városrésznek, ahol a Fidesz az önkormányzati választáson is többséget szerzett a képviselő-testületben. Ilyen szempontból jó terep lehet a bizonyításra a választási tapasztalattal nem rendelkező Fürjesnek.

Mónus Márton / MTI Fürjes Balázs, mellette Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és Szatmáry Kristóf miniszteri biztos

Fürjes kérdésünkre a XII. kerületi aktivitását nem cáfolta ugyan, de azt írta, hogy a kerületben beindított tevékenysége még nem kampány része, csupán „dolgozik”.

A munkám Budapest fejlesztése. Budapest színes város, meggyőződésem, hogy politikai vitáink mellett is szóba kell egymással állnunk, együtt kell működnünk. Hetente egyeztetek a Városháza vezetőivel, ellenzéki polgármesterekkel, képviselőkkel, és kormánypártiakkal, mert ez a dolgom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik