Közélet

Orbán félreállította a palotai Fidesz-elnököt, megindult a helyezkedés

Orbán Viktor két hete leváltotta a XV. kerületi Fidesz éléről az addigi elnököt, László Tamást. A döntés az önkormányzati választás előtt fél évvel alaposan felkavarta az amúgy is zavaros rákospalotai erőviszonyokat. A László Tamás körüli konfliktusok miatt sokan otthagyták a Fideszt, de a pártközpont mindig makacsul kitartott mellette. Az új helyzet viszont megkönnyíti a Fideszből eltávolított szakadároknak, hogy ismét régi pártjuk körül próbálkozzanak.

„Lépjen hátrébb” az első vonalból – üzente meg Orbán Viktor László Tamásnak, aki szokatlan húzással Facebook-oldalán tette közzé a pártelnök-miniszterelnök elbocsátó levelét.

László több cikluson át volt Rákospalota országgyűlési képviselője, sőt 2010 és 2014 között a polgármesteri posztot is betöltötte. Tavaly azonban megcsúszott a talaj a 69 éves politikus talpa alatt. Először az áprilisi országgyűlési választáson vesztett a DK-s Hajdu Lászlóval szemben, majd a parlamentbe távozó Hajdu helyére kiírt időközi polgármester-választáson is alulmaradt az addigi alpolgármesterrel, Németh Angélával szemben.

László Tamás konfliktusos személyisége több mint egy évtizeden keresztül nyomta rá a bélyegét a Fidesz választókerületi szervezetének működésére: polgármesteri időszakában összetűzésbe került alpolgármestereivel, a körülötte generálódott belső viták miatt szakadt a párttagság. Az ellentétek olyan mélyen polarizálták a helyi pártszervezetet, hogy végül elrendelték a feloszlatását.

Aki túlságosan erőssé válik, kivívja a tagság szeretetét, tiszteletét, azt kiirtja a pártból

– így jellemezte tavaly László vezetési stílusát egyik korábbi párttársa, Victorné Kovács Judit, akit 2017-ben zártak ki a Fidesz-frakcióból, miután nem volt hajlandó megszavazni Hajdu László jogköreinek elvonását.

Akkoriban még a Fidesz volt többségben a XV. kerületi képviselő-testületben. A kormánypárti frakció 2014-ben 10 fővel indult, azonban a kilépések miatt a baloldali csoportosuláshoz került át az irányítás. Az MSZP, a DK és a Rászorulókat Támogatók Egyesülete, amelyhez Németh Angéla és korábban Hajdu is tartozott, a Liberálisok képviselőjével együtt 8 helyet birtokol a 7 tagúra olvadt Fidesz-csoporttal szemben.

A két alaptömb közötti szavazattöbbséget viszont a pártelhagyók képlékeny csoportja könnyűszerrel módosíthatja.

A XV. kerületi testületben mindkét oldal kitermelt egy kilépőkből/kizártakból álló csoportot. Egy MSZP-ből kizárt képviselővel, egy kiugrott jobbikossal és egy LMP-ssel szemben összesen három exfideszes helyi politikus vált ki a kormánypárti frakcióból. Victornéval együtt zárták ki Bitvai Nándort, aki hiába volt László régi harcostársa a kerületben, és 2017 óta független képviselő Merk Péter is, aki azzal vádolta a Fideszt, hogy „helytartó-tanácsként működött”.

A pártelhagyó fideszesek két év alatt számos esetben mentek látványosan szembe volt pártjukkal, de az elmúlt néhány hétben ismét régi pártjuknak kedvező lépéseket tettek. Victorné jó ideig együttműködött Hajdu Lászlóval, és a tavalyi időközi választás kampányában sem rejtette véka alá László Tamással kapcsolatos véleményét. Az ő és a többi exfideszes támogatásával viszonylag hosszú periódusra stabilizálódott a helyzet az önkormányzatban.

László Tamás visszavonásával párhuzamosan azonban Victorné váratlanul betámadta a kerület jegyzőjét, Lamperth Mónikát. Az alpolgármester javaslatára megszületett egy képviselő-testületi határozat arról, hogy a Németh Angéla polgármester „gondolja végig” a jegyző felmentését. A támadást Victorné azzal indokolta, hogy szerinte nem kapott meg több dokumentumot egy szennyvízcsatorna-projekt ügyében a Gyurcsány-kormány egykori miniszterétől.

Ebben az ügyben Victorné és Bitvai hosszú idő óta először újra együtt szavazott a Fidesszel, sőt még az LMP-s Szilvágyi László támogatását is elnyerték az ügyhöz. Ezt követően a napokban Bitvai Nádnor egy interpellációt is beadott Németh Angéla ellen, amelyben már kifejezetten fideszes stílusban támadja a baloldali polgármesternőt, azt kérdezve a többi között, hogy a kiküldött karácsonyi üdvözlőlapok mennyiben szolgálták Németh Angéla politikai érdekeit?

Az újrakevert XV. kerületi politika erővonalai szerdán mutatkozhatnak meg igazán, mert ekkor veszik napirendre a kerület költségvetésének tárgyalását.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik