Közélet

Nyomoznak a Fidesz parlamenti képviselőjének birtokán elköltött uniós pénzek miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával rendelt el nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Kovács Sándor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes országgyűlési képviselő birtokán elköltött európai uniós pénzek miatt – tudta meg a 24.hu.

Az eljárást felügyelő Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága október 14-én rendelte el a nyomozást, ami jelenleg felderítési szakaszban van, vagyis gyanúsítottat még nem hallgattak ki az ügyben.

Lapunk szeptember elején tárta fel, hogy a kormánypárti politikus családi birtokán 60 millió forint vissza nem térítendő támogatásból létesültek turisztikai beruházások. Habár az összegeket hivatalosan nem az országgyűlési képviselő kapta, a pénzekből mégis az ő telkén épült vendégház, filagória, turisztikai bemutatóház és „csónakszállás”.

Kapcsolódó
Turisztikai birodalom épült uniós pénzből a Fidesz parlamenti képviselőjének birtokán
Noha hivatalosan nem Kovács Sándor kapta a pénzeket, és szerinte semmi köze azokhoz, a nyerteseket – a fiát és a felesége által vezetett egyesület cégét – mégsem jegyezték be az ingatlan tulajdoni lapjára.

A brüsszeli forrásokból felhúzott épületekről ráadásul nem mondott igazat Kovács, amikor ottjártunkkor azt hangoztatta, semmi köze a turisztikai létesítményekhez, ő csak telket adta, hogy fia és a felesége által vezetett egyesület birtokában álló cég építkezhessen. Azt állította, hogy a felépítmények az uniós pénzek nyerteseinek tulajdonában vannak, ám a szóban forgó telek tulajdoni lapján tulajdonosként csupán Kovács és az édesanyja volt feltüntetve – magyarán hivatalosan ők ketten lettek az uniós beruházások kedvezményezettjei. Ezt cikkünk után – a beruházások elkészülte után öt évvel – módosította a politikus, igaz, ekkorra a NÁV már elrendelte a nyomozást.

Mohos Márton / 24.hu

A hatóságok látókörébe úgy került az ügy, hogy Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője cikkünk nyomán írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez. Kérdését Polt Péter feljelentésként értékelte, és továbbította a Központi Nyomozó Főügyészséghez, amely a NAV hatáskörébe rendelte az ügyet.

Az adóhivatal érdeklődésünkre nem volt hajlandó elárulni, hogy miként bírálták el a feljelentést, erről végül a megyei főügyészség adott tájékoztatást.

A nyírségi kormánypárti politikust illetően nem ez az egyetlen különös összeférhetetlenség. Mint azt megírtuk, Kovács Sándor barátja – egyben felesége üzlettársa – pár év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el cégével kizárólag olyan településeken, amelyek a fideszes politikus választókerületébe tartoznak.

Kovácsék végül ezt a szálat is igyekeztek elvarrni. Négy év közös üzletelés után a politikus felesége és a helyi közbeszerzések nagy nyertese az Opten céginformációs rendszer adatai szerint megszakította egymással az üzlettársi kapcsolatot.

Kapcsolódó
Pár év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert a Nyírségben a fideszes képviselő barátja
Kovács Sándor feleségének még közös cége is van a térségi közbeszerzések nagy kedvezményezettjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik