Közélet

Müller Cecília: A fertőzöttek átlagéletkora az utóbbi 10 napban 35 év

Miután a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről döntött, június 17-én az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos napi sajtótájékoztatóit is felfüggesztették. A második hullám idején azonban újraindították őket, a szombati volt a szünet utáni első alkalom, ami rögtön egyórás késéssel indult.

Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: a rendőrség a járványügyi készültség időszakában folytatta a tavasszal megkezdett feladatokat, ez augusztusban a határellenőrzéssel is kiegészült. 56 ezernél is több esetben ellenőrizték a házi karantén betartását elektronikus úton, és egymillió alkalommal hagyományos úton.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: néhány hónappal ezelőtt nyugvópontra helyeződött a járvány, de a nyár végével elkezdett nőni a fertőzések száma, ötödik napja az ezret közelíti az új esetek száma.

Szombatra 16 920 főre nőtt az igazolt fertőzöttek száma, közülük 11 863 az aktív fertőzött. Hatan hunytak el az utóbbi 24 órában, közülük a legfiatalabb 55 éves volt, a legidősebb 81. Egy nap alatt 809 magyarnál azonosították a betegséget.

A 20-29 évesek a leginkább érintettek

A második hullám másképpen viselkedik, mások a jellemzői, ezért az intézkedések is másmilyenek. Más stratégiát alkalmaznak: míg tavasszal elsősorban az idősek voltak érintettek, most a 20-29 éves korosztályban van a legtöbb fertőzött, de a legveszélyeztetettebbek a betegség lefolyása szempontjából továbbra is az idősek és az alapbetegséggel küzdők. A 20-29 éves korosztály jellemzően tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel átvészeli a megbetegedést, de tovább tudja adni a veszélyeztetettebb korosztálynak, ezért fontos, hogy betartsák a higiéniai szabályokat. Kerülni kell a zsúfolt helyeket, ügyelni kell a kézmosásra. Akinek tünetei vannak, semmi esetre se menjenek közösségbe – mondta.

A fertőzöttek átlagéletkora a teljes vírusidőszakban 41 év, az utolsó tíz napban viszont csak 35 év.

A hétfőtől életbe lépő új szabályokról elmondta, fontos, hogy szigorítottak a maszkviselés szabályain: már nem elég egy ruhadarab vagy sál az arc elé: maszkot kell használni, ami lehet textil anyagból is. Müller Cecília fegyelmezettséget kért a lakosságtól.

Újságírói kérdések

  • Folyamatosan visszajelzéseket kérnek a kijelölt egészségügyi intézményektől, rendelkezésre áll-e minden szakmai, tárgyi, emberi feltétel a betegek ellátásához.
  • Arra a kérdésre, hogy van-e elég teszt, Müller Cecília elmondta: megnövekedett az igény, ahogyan a fertőzöttek száma is növekszik. A PCR-teszteket a kijelölt laboratóriumok végzik, további kapacitások bevonására készülnek, ha ez szükséges az igények alapján.
  • A Népszava felvetette, hogy hogyan zajlik majd a térítésmentes influenzaoltás beadása, ha a háziorvosok online fogadják a betegeket. Müller Cecília elmondta: nem csak telefonos rendelés van, előzetes bejelentkezést követően lesz lehetőség az oltás beadatására. Viszont csak az oltathatja magát, aki egészséges. Az influenzaoltás fontos, mert a koronavírus és az influenza kockázati csoportja azonos, és a tünetek is hasonlóak. Ha tudjuk, hogy valakit beoltottak, kevésbé valószínű, hogy influenzás. Az ingyenes influenza elleni oltás október második felétől elérhető, a háziorvosoknál kell kérni.
  • Az első hullám alatt felgyűlt tudást és a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe véve döntöttek úgy, hogy a házi karantén idejét tíz napra csökkentik. A tiszti főorvos szerint ennyi idő alatt tetten érhető, ha lappang a betegség. Nem csak Magyarországon, Ausztriában is 10 napos a karantén.
  • A világátlag alapján az egészségügyi dolgozók 20-30 százaléka fertőződött meg koronavírussal, Magyarországon ez az arány sokkal kedvezőbb, jelenleg 5 százalékos.
  • A szabályok ellen vétőket eddig sem büntették meg azonnal, és ezután sem fogják, de az ellenőrzésben a rendőrség is besegít. A szabályok betartásáért már a boltok üzemeltetői is felelősek.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik