Közélet

Közel 3 milliárdot költöttek Schmidt Máriáék a Kertész Intézet új székházára

Befejeződött annak a Benczúr utcai villának a felújítása, amely a Kertész Imre Intézet székháza lesz.

A Kertész Imre Intézet 2017 januárjában kezdte meg működését. Az intézetet a Schmidt Mária által vezetett Mária Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány működteti.

Az MTI tudósítása szerint Szabó Tamás, az intézet programigazgatója kedden az épülettel kapcsolatban elmondta: a Benczúr utca 46. szám alatti, elhanyagolt állapotú, szecessziós villát a közalapítvány bruttó 762 millió forintért vásárolta meg a Fővárosi Önkormányzattól, majd bruttó 2 milliárd forintot költött a felújításra.

Az alagsorban helyezték el a műtárgyak tárolására alkalmas raktárhelyiséget, a tetőtérben pedig egy 80-100 férőhelyes konferenciatermet alakítottak ki, ezen felül további kisebb rendezvény- és szemináriumi termek, kutatóhelyek, tárgyalók, irodák, valamint az ösztöndíjasok számára apartmanok is helyet kaptak az intézet új otthonában.

Az intézmény a névadó Nobel-díjas Kertész Imre életművének feltárása mellett Arthur Koestler, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is gondozza, hangzott el az eseményen.

A Kertész-hagyaték sorsa körül évekig tartó vita zajlott: Schmidtékkel az író özvegye, Kertész Magda kötötte meg az anyag átadásáról szóló szerződést, fia, T. Sass Márton azonban bíróságon kérte a szerződés érvénytelenítését, miszerint Schmidt Máriáék lehetnek az író örökségének őrzői és gondozói. A 2019 januári ítélet szerint azonban a Kertész Imre Intézet folytatja munkáját.

Kiemelt kép: MTVA /Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik