Közélet

Az eddig ismert ár négyszeresét költhette az állam a Mátrai Erőműre

  • 17,44 milliárdért vett a magyar állam egy nagy szénerőművet Mészáros Lőrinctől márciusban azután, hogy a felcsúti milliárdos előtte 11,2 milliárd forint osztalékot vett ki a cégből.
  • Az ellenzéki már akkor azt mondta, hogy rossz üzlet a magyar államnak a vásárlás.
  • Az MSZP elnöke kikérte a vásárlás dokumentációját, amit kedden nyilvánosságra is hozott.
  • Kiderült, hogy a vételáron felül még 57,7 milliárd forintot kellett a cégre költenie az államnak. Tehát több mint 75 milliárd forintra volt szüksége az MVM-nek, hogy megszerezze az erőművet.

Az eddig ismertnél sokkal többe került valójában az adófizetőknek, hogy a magyar állam megvásárolta a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdostól – írta meg a Népszava és a 444.hu.

Az üzletet tavaly karácsony előtt jelentették be, a vevő a magyar állam energetikai vállalata, az MVM volt. Az adásvételt idén márciusban zárták, a koronavírus miatt elrendelt korlátozások idején, vagyis a bejelentések olyan alkalmakkor történtek, amikor a közvélemény figyelmét más dolgok kötötték le. Az üzlet már korábban is nagyon furcsának tűnt, ám most olyan adatok kerültek nyilvánosságra, amelyek alapján még furcsábbnak látszik.

Mészárosék erőműve inkább nem termelt áramot, hogy ne nőjön a veszteség
Mészárosék 6 milliárd veszteséget termeltek, az MVM azonnal 11,4 milliárd forintot önt a Mátrai Erőműbe.

Az üzlet zárásakor az derült ki, hogy az állami cég 17,44 milliárd forintot fizetett a Mátrai Erőműért, és a mellette működő, biomasszát előállító Geosol Kft-ért. Csakhogy kiderült, hogy az MVM több mint négyszer ennyi pénz felszabadítását kérte az államtól, hogy az üzletet meg tudja kötni.

Szükségét látta ugyanis a vállalat vezetése, hogy

  • megadjon még 4,9 milliárd forint tagi hitelt, amit Mészáros magántőkealapjának kellett kifizetni,
  • továbbá kellett még 26,4 milliárd forint tőkeemelés,
  • és még egyszer 26,4 milliárd forint áthidaló hitelkeret is, hogy az erőmű működőképes maradjon.

Az áthidaló hiteleket és a tőkeemelést az MVM az üzlet lezárulta utáni időszakra kérte a kormánytól, vagyis ezek nem részei a vételárnak, de az MVM vezetése szorosan összekapcsolta a pénz igénylését az adásvétellel, mondván másképpen nem lehet működtetni a céget.

Vagyis összesen 75,14 milliárd forintra volt szüksége az MVM-nek, hogy megszerezze az erőművet. 

Az erről szóló dokumentumokat kedd reggel hozta nyilvánosságra az MSZP a honlapján, miután a párt elnöke, Tóth Bertalan, közérdekű adatigényléssel fordult az MVM-hez. Az MVM számos dokumentumot átadott, bár a legtöbb erősen hiányos, kitakarások, illetve visszatartott mellékletek sora korlátozzák a nagy állami bevásárlás teljes megismerését. A hiányzó adatokért Tóth pert indít az MVM ellen.

Az egész üzlet kezdettől fogva nem tűnt tisztának, Szél Bernadett független képviselő már februárban, a vételár bejelentése előtt feljelentést tett a rendőrségen hűtlen kezelés miatt, mert ahogy akkor fogalmazott, „a kormány egy pénzügyileg kivéreztetett, veszteséges, azonnali tőkepótlásra szorult, jelentős környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt erőműroncsot vett meg Mészároséktól ismeretlen áron.” Azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda már májusban bűncselekmény hiányában a nyomozást megszüntette, mondván az MVM körültekintően mérte fel a költségeket.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik