Közélet koronavírus

Orbán Viktor maszk nélkül egyeztetett a globális járvány alatti első uniós csúcson, majd kezet fogott a többiekkel

A nemrég elkezdődő Európai Tanács-csúcsértekezlet kicsit szokatlanabb, mint a korábbiak. Ez az első olyan tanácsülés, amelyet a járvány kezdete óta élőben tartanak meg, tehát nem online jelentkeznek be a politikusok. A tanács ki is adott biztonsági előírásokat, amelyekben maszkviselésre és távolságtartásra kérik a résztvevőket.

Ennek köszönhetően már a kormányfők megérkezése is divatbemutatóra emlékeztetett, ahol a sima műtősmaszktől egészen Antonio Costa portugál miniszterelnökig terjedt a spektrum, aki a nevét is ráhímeztette a maszkjára.

https://twitter.com/PremierRP_en/status/1284053952330334208

A lengyel és cseh miniszterelnökségek viszont kiraktak néhány képet Twitterre, ahol látszik, hogy a csúcs előtti V4-es egyeztetésen senkin nem volt maszk, senki nem tartotta a távolságot, és többen, például Orbán Viktor, kezet is fogtak egymással.

Egyedül a cseh miniszterelnök érkezett maszkban, de később ő is levette.

Persze később már a tanácsülés termében is maszk nélkül ültek a politikusok, de itt egyrészt bőven van elég hely a székek között, másrészt enni is fognak, amit hasonlóan nehéz lenne maszkban csinálni, mint végigülni az éjfél utánig tartó ülést.

Egyébként az Afp képein látszik, hogy a megérkezésnél, amikor a politikusok bevonulnak a tanács épületébe, még Orbánon is volt maszk, tehát természetesen tudott az elvárásokról. Itt Charles Michellel, a tanács elnökével látható:

Fotó: STEPHANIE LECOCQ / POOL / AFP
Hogy jöhet ki jól Orbán a nyílt zsarolásból?
A magyar parlament olyan nyilatkozatot fogadott el, amelyet a miniszterelnök nyilvánvalóan meg fog szegni. Már csak az a kérdés, miben enged Orbán, és győzelemként tudja-e majd kommunikálni.

Kiemelt kép: Úřad vlády ČR/Twitter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik