Közélet

200 milliós kölcsön után lesz az erotikamilliárdosé a Kodolányi egyetem

Egy zavaros és évek óta bíróság előtt vitatott 200 millió forintos kölcsönügylet után tavaly Gattyán György milliárdos cége, a Dockler Holding is kölcsönadott a Kodolányi János Egyetemnek egy ekkora összeget. A hitelezői szerződésbe azonban már bekalkulálták azt is, hogy felnőtt-tartalmak szolgáltatásából meggazdagodott Gattyán lesz az intézmény fenntartója.

A székesfehérvári Kodolányi János Egyetem szenátusa március közepén jóváhagyta, hogy az intézmény szoros együttműködést alakítson ki a luxemburgi bejegyzésű Docler Holdinggal – írtuk meg a múlt héten. Ennek révén a harmadik leggazdagabb magyar, Gattyán György cége megszerezheti az egyetemet fenntartó KJE Fenntartó Zrt. 100 százalékos részvénycsomagját. Bár a koronavírus-járvány miatt lelassult az ügyintézés, és még nem írták alá a végleges megállapodást, senki sem kételkedik abban, hogy heteken belül a Docler Holding lesz a Kodolányi tulajdonosa.

A Szabó Péter rektor (kiemelt képünkön) irányítása alatt álló egyetem már egy ideje próbált jelentősebb összegekhez jutni, és ezért kalandos akciókba is hajlandó volt belemenni. Mint annak idején a Népszabadság beszámolt róla, hosszú ideje húzódik a pereskedés egy 204 millió forintos összeg miatt, amit a határidő letelte után hiába követelt vissza két vállalkozó az intézménytől. A pénz ugyan egy magyar testvérpártól, Tuzson Attilától és Tuzson Ádámtól származott, de egy a Seychelle-szigeteken bejegyzett cégen keresztül került az iskolához.

A pénz a 2012-es támogatási szerződés szerint azért kellett, mert a rektor az egykori szovjet tagköztársaságokból akart tandíjas diákokat toborozni. A külföldi hallgatók becserkészésére adott összeget végül a seychelle-i Oberson Enterprises Ltd. utalta át a Kodolányinak. A rektor viszont a bírósági vallomásában tagadta, hogy a pénzt kölcsönbe kapta volna az intézmény. Szabó a Székesfehérvári Törvényszéken azt állította, hogy a kölcsönöket a Kodolányi mindig visszafizette, a vitatott 204 millió forint viszont támogatás volt, ezért azt nem kell visszafizetni.

A hat éve zajló per még nem zárult le, a rektor vezetésével azonban tavaly a Docler Holding egyik leányvállalatával is megállapodás született egy 200 millió forintos kölcsönről, amelynek visszafizetése 2020 végén esedékes. A szerződés szerint erre a pénzre is a külföldi hallgatók miatt volt szükség: a lelassult vízumkiadások likviditási gondokat okoztak az egyetemnek.

A hitelmegállapodásba harmadik félként bevonták az intézményfenntartói jogokat birtokló KJE Fenntartó Zrt.-t is. Sőt információnk szerint a szerződés egyik pontja kötelezte is a céget, tegye lehetővé, hogy a Docler az igényérvényesítés esetén megszerezhesse az intézményfenntartói jogokat, sőt ha akarja, tovább is adhassa azokat egy általa kijelölt cégnek. A KJE Zrt. részvényei jelenleg az egyetem vezetésének tulajdonában vannak.

Információink szerint a Docler a 200 milliós kölcsönön felül is áldoz az egyetem megszerzésére.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.