Közélet

Parlamenti rekorderek: szófukarok, szószátyárok

Nagyon különböző a honatyák ingerküszőbe. Farkas Flóriánét hat, Bíró Márkét tíz éve egyetlen ügy sem tudta szólásra bírni.

A parlament mintegy 383 órányi ülésezésén tavaly a képviselők számos formában kértek tájékoztatást a legkülönfélébb ügyekről, írja a Blikk. A parlament honlapján közzétett adatok szerint a legnépszerűbb eszköz az írásbeli kérdés volt. Ezzel 3454 alkalommal éltek az ellenzéki képviselők.

A legtöbb szóbeli kérdést Ungár Péter (LMP) tette fel, az azonnali kérdések rekordere pedig Gréczy Zsolt (DK) volt, aki  év végén lemondott mandátumáról. Napirend előtt Korózs Lajos (MSZP), napirend után Z. Kárpát Dániel (Jobbik) beszélt a legtöbbet.

A legtöbb azonnali kérdést Orbán Viktor miniszterelnök kapta, és Ceglédi Zoltán politikai elemző emlékeztetett rá, fontos, hogy csak a képviselők tudják interpellálni a kormányfőt. Aki ezt jól kiaknázza, karriert építhet. Szerinte az, amit Jakab Péter csinált

a vitaparlamenti műfajban, annak nagy szerepe volt abban, hogy át tudta venni a Jobbikot.

A lap ugyanakkor emlékeztet rá, hogy néhány fideszes képviselő hosszú évekkel ezelőtt némasági fogadalmat tehetett, ők 2019-ben sem szóltak hozzá a parlamenti munkához. Bíró Márk már tíz, Farkas Flórián hat éve hallgat.

Az inaktív és aktív képviselők megemelt tiszteletdíja között nincs különbség, nem jelzi, ki mennyire veszi komolyan az Országgyűlés ellenőrző szerepét, ami fontos lenne, hiszen éppen Kövér László mondta azt, hogy mára a törvényalkotó funkció csökkent. A  fideszes házelnök ráadásul a minap maga is elismerte, és bajnak is nevezte hogy a fideszes többségű Országgyűlés ellenőrző szerepe a végrehajtó hatalommal szemben jelentéktelenné vált.

Kövér László elismerte: nagy a baj a parlamenttel
Mára jelentéktelenné vált az Országgyűlés ellenőrző szerepe a kormányzattal szemben.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik