Belföld

Kövér László elismerte: nagy a baj a parlamenttel

Mára jelentéktelenné vált az Országgyűlés ellenőrző szerepe a kormányzattal szemben.

A Magyar Nemzet szemlézte a Karc FM reggeli műsorát, amelyben Kövér László arról beszélt, hogy a tavaszi ülésszak legfontosabb törvényjavaslata a jövő évi költségvetés lesz. Szerinte az utóbbi években a parlament törvényalkotó funkciója azért csökkent, mert 2010 után, amikor az ország a csőd szélén állt, már elfogadták a legfontosabb törvényeket.

A fideszes házelnök nyugodt időszakra számít a fideszes többségű T. ház életében még akkor is, ha vannak olyanok, mint Hadházy Ákos, aki – szerinte – folyamatosan csúfolja a parlamentarizmust és gyalázza a magyar Országgyűlést. Mint mondta, külföldi példák is bizonyítják, hogy sehol sem tűrik el az ilyen viselkedéseket és a magyar házszabálynál jóval szigorúbban büntetik. Sajnálatosnak nevezte, hogy a jó anyagi körülmények között élő képviselőnek mások adták össze a mostani 2 milliós büntetését.

Az ellenzéki oldalon többségében józan képviselők ülnek, ezért marad magára Hadházy az alternatív parlament ötletével. Ilyen nincs sehol a világon, mindenhol egy parlament van, az ellenzék csak magának ártana ezzel – tette hozzá.

Kövér László azt mondta: annyira élessé vált az ellentét a két oldalon, hogy az Országgyűlés ellenőrző szerepe a végrehajtó hatalommal szemben jelentéktelenné vált.

Ezt ő maga is nagyon nagy bajnak tartja, mert egy-egy minisztérium munkájának ellenőrzése a közös mondanivaló hiánya miatt a napi politikai csatározások része lett. Az elmérgesedett viszonyért az MSZP-t tette felelőssé. Szerinte a szocialisták 2002 után, az ellenzékbe került Fideszről be akarták bizonyítani, hogy korrupt volt a kormányzása, több mint száz büntetőeljárás indult. A politikus úgy emlékszik, gyakorlatilag likvidálni akarták őket a balliberálisok.

Arról is beszélt, hogy a Fidesz politikáján nem kell változtatni, mert az irány jó. A vitákat nem viszik a nyilvánosság elé, ahogy Lázár János tette. Ugyanakkor az oktatás és az egészségügy kérdésében a kommunikáción szerinte is változtatni kell, mert az ellenzéki hisztériák miatt hatástalanok az épeszű érvek.

Lázár: A Fidesz vezetői jobban járnak, ha most szembesülnek a problémákkal
Úgy érezte, kötelessége kritikát megfogalmazni a pártjával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik