Közélet

Polt Péter reagált Boldog István „bekerítésére”

A fideszes képviselő nem gyanúsított. Ezt válaszolta, amikor az állítólagos kilövési engedélyről kérdezték.

Tavaly október 1-én egy sajtótájékoztatón vált nyilvánossá, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es számú választókerületben a TOP-os pályázatoknál visszaélések történtek, írta a jobbikos Csányi Tamás. Az ellenzéki politikus az újabb és újabb információk alapján azt gyanítja, hogy a fideszes Boldog István és társai egy fölülről irányított pályázati rendszert építettek ki, manipulálták a pályázati pénzek elosztását.

Korábban Hadházy Ákos állt elő azzal, hogy Boldog István választókerületében a polgármesterek csak akkor kaphattak uniós támogatást, ha a képviselő által preferált cégek kapták a munkát. Boldog István hangulatkeltésnek minősítette az esetet, de Csányi Tamás felidézte, hogy a 168 Óra 2019. 12. 23-án ezzel zárta az ügyről szóló cikkét:

Az ügyhöz közelállók szerint Boldog István sorsa meg van pecsételve. Az egyik nyomozó úgy fogalmazott,
»körbekerítettük, már csak a kilövési parancsra várunk«.

Az ellenzéki politikus ezért rákérdezett Polt Péternél, „valóban körbe van-e kerítve a képviselő, és ha csak a kilövési parancsra várnak, azt ki adhatja ki.

  • A hivatali vesztegetés mellett milyen egyéb bűncselekmények miatt nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség 1. Nyom. 1100/2019 ügyszám alatt?
  • Hol tart a nyomozás: meddig tartanak a gyanúsítotti letartóztatások? Várhatóak-e újabbak?
  • Valóban „körbekerítették” az országgyűlési képviselőt és valóban csak a „kilövési parancsra várnak”? Ha igen ki és mikor adhatja ki ezt a parancsot?
  • Nyomoznak-e Jász-Nagykun-Szolnok megye más választókerületeiben, vagy az ország bármely más választókerületében, amelyben országgyűlési képviselő érintett? Ha igen, melyek ezek az ügyek?

Polt Péter válaszában közölte, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség a gyanúsítottak ellen korrupciós bűncselekmények, a fogyasztók érdekeit, illetve a gazdasági verseny tisztaságát sértő bűncselekmények miatt nyomoz.

Mint írta, három ember jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, de az eljárás érdekeire tekintettel további részleteket nem árulhat el. A legfőbb ügyész ugyanakkor azt is közölte, hogy

az uniós forrásokkal kapcsolatos közbeszerzések vonatkozásában elkövetett visszaélések miatt jelenleg nincs folyamatban olyan nyomozás, amelyben országgyűlési képviselőként gyanúsított részt vesz.

Korábban szintén a jobbikos Csányi Tamás a miniszterelnököt is megkérdezte a Boldog István körül szaporodó eljárásokról.

Hogy az érintettek közt vannak fideszesek? Igen.

Ezt válaszolta Orbán Viktor, egyben a kormányfő maga javasolta a képviselőnek, hogy Boldog-ügyben a legfőbb ügyészt  kérdezze, mondván, a kormány nem jár el büntetőügyekben.

Nagyon gyanús nyírségi cégek bukkantak fel az uniós százmilliók körül
Boldog Istvánék "módszerét" honosíthatták meg kicsit odébb.

Kiemelt kép: Tordai Bence / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik