Közélet

Áder János elrendelte az új tb-törvény kihirdetését

Az Országgyűlés december 11-én fogadta el a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról – írja a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján szerdán megjelent közlemény alapján az MTI.

Néhányan azt vizionálták, hogy 700 ezer ember „eshet ki” az egészségügyi ellátó rendszerből.

Mi az igazság? Az új szabályozás alapján – úgy, mint eddig – teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló

— írta az államfő. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott. A törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is — úgy, mint eddig — mindenki jogosult marad.

Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik – különösen advent idején – indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben

— fogalmaz az államfő, aki közleményét úgy zárta:

mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését.

Felszólították Ádert a szakszervezetek, hogy ne írja alá a tb-törvényt
Embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartják.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja a társadalombiztosítási (tb) ellátásról szóló, előző héten elfogadott új törvényt és ezért annak visszavonását követelte. A MASZSZ közleményében kifejtette, hogy a kormány az új jogszabállyal csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást. Ez a törvény beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fordítja.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik