Közélet

Kitiltási botrány: kétmilliárdot kért közbenjárásért, megúszta egy felfüggesztettel

Bár a fellebbviteli főügyészség letöltendő szabadságvesztést tartott indokoltnak Tábor Viktor András esetében, ám az informatikai vállalkozót az első fokon kétszer is meghozott, két év, három évre felfüggesztett szabadságvesztés jóváhagyásával ítélte el jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla — írta meg a Magyar Nemzet.

Az ítéleti tényállás szerint Tábor 2014 májusában saját, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) is dolgozó cége rendezvényén azt állította az amerikai étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, Torba Tamásnak, hogy kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen, illetve hogy a vetélytársának számító Glencore áfa-visszaigénylését visszatartsa a NAV.

A kétmilliárd forintot több számla ellenében „a Századvég-csoporthoz tartozóan kellene kifizetni”, a vádlott pedig konkrétan megnevezte Heim Pétert, aki akkoriban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke volt. A perben a lap szerint bebizonyosodott, hogy Heim és Tábor között nincsen kapcsolat. Tábor egyébként a fő CBA-cég egyik kistulajdonosa volt:

cba (cba, bolt, )
Kiszállt a CBA-ból a kitiltási ügy egyik főszereplője
Pedig korábban még bírósággal szerették volna kirakni.

Torba Tamás annak ellenére kezdte ellenőrizni a Tábor által mondottakat és kezdeményezett találkozót a Bunge képviselőjével, hogy biztosra vette, a cég vissza fogja utasítani az ajánlatot. Az üzenet hallatán a Bunge Zrt. vezetője felháborodva elzárkózott az ajánlattól, és közölte, korrupcióban nem vesz részt a cég. Ezt követően Torba elment az amerikai nagykövetségre, és velük is közölte az ajánlatot, ami aztán kirobbantotta 2014 októberében a kitiltási botrányt — írja a lap, hozzátéve: még ma sem lehet pontosan tudni, hogy ki volt az a hat személy, akit kitiltottak az Amerikai Egyesült Államokból. Egyikük biztosan Vida Ildikó, a NAV korábbi elnöke volt, aki bevallotta, hogy a kitiltottak között van.

Ahogyan korábban megírtuk, Tábor egyik érdekeltsége, valamint a Microsoft-botrány egyik szereplője is felbukkan abban a határokon átnyúló céghálóban, amelyben milliárdokat tüntettek el. Az uniós források szabálytalan felhasználása miatt 9 milliárd forintot fizettetne vissza az Európai Csalás Elleni Hivatal.

A kitiltási botrányig érnek a 9 milliárdos uniós csalás szálai
Öt-hatszoros áron adott el szervereket a vesztegetési kísérlettel vádolt és Amerikából kitiltott Tábor Viktor cége.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik