Belföld
FBI logó (fbi, usa, )

Jobbik: Összefügg a Kósa-, a Pharaon-ügy és a kitiltási botrány

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 26. 12:57

Az ellenzéki pártok szerint összeállt az 1300 milliárdos ügyek mozaikja.

A Jobbik szerint összeállt a kép az elmúlt időszak súlyos korrupciógyanús ügyeiben azzal, hogy a hírek szerint az Egyesült Államokban tanúvédelmet kapott egy magyar férfi, akit a magyar kormányhoz köthető korrupciós pénzek tisztára mosásával vádolnak.

Szilágyi György azt mondta: már érthető, miért élvezte Orbán Viktor barátságát az Interpol által is körözött Ghaith Pharaon, aki – szerinte –  szakértője volt a pénzek tisztára mosására alkalmas arab módszernek.

A képviselő felhozta az egyesült államokbeli magyar kitiltási ügyet is, úgy vélte, kezd beigazolódni, hogy annak idején dollármilliókkal kaptak el egy diplomata útlevéllel rendelkező futárt az Egyesült Államokban, a forrást pedig később Vida Ildikó, az adóhatóság akkori elnöke igazolta le.

Értelmét nyeri az a pár hónappal ezelőtt felröppent hír is, ami szerint az Amerikai Egyesült Államok azt tervezi, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt és a kormány több tagját ki kívánja tiltani az Amerikai Egyesült Államokból.

A háttérben a tanúvédelmi programba bevont férfi vallomásai állhatnak.

Lévai + Orbán (lévai anikó, )
Kitiltatnák Orbánt és nyolc társát Amerikából
A vizsgálat - a Frontiers of Freedom elnökhelyettese szerint - biztosan elindul.

Úgy ítélte meg, ezen ügy magyarázza azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök miért nem fogadta Orbán Viktort, de választ ad Kósa Lajos miniszter ügyére is, hiszen a Magyar Nemzet cikkében is 1300 milliárdos forrásról van szó, mint a csengeri örökségnél, azaz

minden valószínűség szerint ez egy olyan fedőakció lehetett a Fidesz részéről, amivel ezt az 1300 milliárd forintot próbálták tisztára mosni.

Szilágyi György szerint Orbán Viktornak és a kormány tagjainak választ kell adniuk az ügyben felmerülő kérdésekre, és ha a kormányfő nem tudja magát tisztára mosni, távoznia kell a közéletből. A politikus kifogásolta, hogy bár az FBI egy éve jelezte az ügyet a magyar hatóságnak, nem hallgatták ki a tanúvédelem alatt álló férfit, noha nemzetközi körözés alatt áll.

Demeter Márta, az LMP képviselője szintén arra emlékeztetett, hogy az arab és ázsiai számlákra szivárgó 1300 milliárd – az amerikai nyomozók gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. Neki viszont az a gyanús, hogy az elmúlt két évben hiába próbálta megtudni, miért volt olyan fontos Ghaith Pharaon a kormányzati szereplőknek.

Lehet, hogy nem csak a százmilliós nagyságrendű közös üzletek tették olyan fontossá Pharaon személyét az Orbán-klánnak és a kormánypárti köröknek, hanem valamilyen különleges tudása? Talán azért nevezte Orbán Viktor “professzornak” Pharaont, mert tényleg nagyon értett valamihez? És ez a valami a korrupcióból és más törvénytelen forrásokból származó pénzek tisztára mosása volt?

Számára az is kérdés volt, miért kellett megszerezni a legfelső fideszes vezetésnek és a hozzájuk kapcsolódó köröknek az MKB-t, amely az FBI gyanúja szerint háttérül szolgált tranzakciókhoz. Demeter Márta szerint a Pharaon-ügy az egyik legvilágosabb példája annak, hogy az Orbán-rezsim lényege az intézményesített korrupció, amelynek haszonélvezői a legfelső politikai vezetés köreihez tartozó személyek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.