Közélet

Kerületeken átívelő Fidesz-MSZP összjáték rajzolódik ki a kispesti korrupciós botrány szálaiból

Gyanús közbeszerzések mutatnak kapcsolatot a baloldali Kispest és az akkor még fideszes vezetésű Józsefváros között. Az ügyben feltűnő cégek egy része a ferencvárosi fideszes parkolási biznisz egyik kulcsfigurájához kötődik.
  • A kormánypárti sajtóban október elején bemutatott felvételen az MSZP-ből azóta kizárt, de körzetében újraválasztott Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselő – kezében egy zacskó fehér port lóbálva – korrupciós ügyekről beszélt.
  • Lackner a többi közt azzal hencegett, hogy több százmillió forintok vándorolnak magánzsebekbe Kispesten önkormányzati vezetők tudtával. A történtek ellenére ismét egyéni mandátumot szerző baloldali politikus több pénzügyi trükköt is megemlített, köztük gyanús közbeszerzéseket.
  • A kispesti közbeszerzéseken taroló cégről a Magyar Nemzet bemutatta, hogy Somogyi Lászlóné helyi MSZP-s önkormányzati képviselő üzletember férjéhez köthető, a társaság több százmilliós értékben nyert el tendereket.
  • Ám nem csupán a – hivatalosan nyílt, valójában meghívásos – közbeszerzések kispesti nyertese érdekes, az eljárások vesztesei is figyelemre méltóak.
  • A Kispesten a vesztes szerepét eljátszó társaságok a közelmúltig kormánypárti vezetésű Józsefváros egyes közbeszerzésein nyertek, ahol többször éppen a kispesti nyertesre osztották a vesztes szerepét.
  • A tenderekre meghívott gazdasági társaságok közül több pedig Borsi Imréhez, a ferencvárosi fideszes parkolási botrány egyik kulcsfigurájához kötődik.

 Aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye. És az is igaz, hogy aki jól csinálja az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, meg olyan eladások vannak, ahonnan a külső vállalkozóktól jön vissza.

Ez volt az egyik legsúlyosabb állítása Lackner Csabának, az MSZP-ből mára kizárt kispesti önkormányzati képviselőnek, akiről több hangfelvételt és videót is közölt az önkormányzati választás kampányában a kormánypárti sajtó. A volt szocialista politikus Kispest baloldali vezetésére nézve terhelő nyilatkozatát a tudta nélkül rögzítették. Ezután a Magyar Nemzet cikksorozatban járta körbe a XIX. kerület gyanús ügyeit, köztük az önkormányzati közbeszerzéseket és a külső vállalkozóktól esetlegesen visszavándorló pénzek nyomait.

Lackner az egyik hangfelvételen szóba hozta a közbeszerzések egyik gyakori szereplőjét Somogyi László üzletembert, a szintén helyi szocialista önkormányzati képviselő, Somogyi Lászlóné férjét.

Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását

– hangzott el Lacknertől, noha ezt a munkát, nem az üzletember cége, az Anildia Kft., hanem egy olyan társaság nyerte el – a Compassion Kft. –, amelyik papíron nem kötődik Somogyihoz. De csak papíron. A Magyar Nemzet kereste a céget a székhelyén, mire Somogyi László nevét és telefonszámát kapták meg. A lap felkeresett több alvállalkozót, akik korábbi projekteken dolgoztak a Compassion Kft.-nek, de olyannal nem találkoztak, aki személyesen kapcsolatba került volna a cég ügyvezetőjével, Eckert Józseffel. Kiderült viszont, hogy Somogyi rendszeresen felbukkant a Compassion Kft. által kivitelezett projektek helyszínein. Az pedig a titkos hangfelvételekből tudható, hogy az említett kispesti egészségügyi intézet aulájának felújításával kapcsolatos megbeszéléseken Somogyi képviselte a kivitelezőket, amikor például Gajda Péter MSZP-s polgármesterrel beszélték át a teendőket.

A Compassion Kft. 2013 óta majdnem egy tucat kispesti közbeszerzést nyert el összesen több százmillió forint értékben. A pályázatok többségét olyan szabályok szerint bonyolították, amelyek alapján az önkormányzatnak öt, általa kiválasztott gazdasági szereplőnek kellett ajánlattételi felhívást küldenie. Ezeket a hivatalosan nyílt, valójában meghívásos közbeszerzési eljárásokat vizsgáltuk meg alaposabban, és meglepő dolgokra bukkantunk.

Különösen érdekes a kispesti önkormányzat augusztusi közbeszerzési eljárása, amit járda és parkolóhelyek karbantartására és javítására írtak ki. A munkát 250 millió forintos ajánlatával a Somogyi Lászlóhoz a fent említett módon kötődő Compassion Kft. nyerte el. A meghívott versenytársak közt volt Somogyi Anildia Kft.-je, amelyben korábban Somogyi Lászlóné is tulajdonos volt. A vesztesek közt volt még a Sear Kft. és az M-Bond Kft. Utóbbi két társaság köthető Borsi Imre köréhez, akire 2010-ben Ferencváros fideszes vezetése rábízta a IX. kerületi parkolás üzemeltetését.

A ferencvárosi parkolási botrány szálait a 444.hu fejtette fel. Borsiról azt írták, vádlott Magyarország eddigi legnagyobb parkolással kapcsolatos visszaélésében. (A per első rendű vádlottja Fürst György korábbi VI. kerületi szocialista alpolgármester, a Centrum Parkoló Kft. egykori ügyvezető-tulajdonosa.) Borsi ugyan 2015-ben lemondott a IX. kerületi parkolást alvállalkozóként üzemeltető FER-PARK Kft. ügyvezetői székéről, viszont a céghálót megkapargatva kiderült, hogy az ő vezetése alatt álló cég van a tulajdonosi lánc végén.

A kispesti pályázaton vesztes Sear Kft. Borsi Imre testvérének, Borsi Andrásnak a cége. Az M-Bond Kft. ügyvezetője pedig korábban épp a ferencvárosi parkolást üzemeltető FER-PARK felügyelőbizottsági tagja volt.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A parkolási botrányok miatt újrapályáztatták a IX. kerületi parkolásüzemeltetést, sikertelenül. Nyilvánosan ritkán feszül egymásnak annyi Fidesz-közeli érdekcsoport, mint ebben az eljárásban, ahol a FER-PARK Kft. mellett az M-Bond Kft. is elindult. Erről részletesen itt írtunk:

Fiktív hongkongi biznisz: lebuktak a ferencvárosi parkolási milliárdokra hajtó Fidesz-közeli cégek
Egykori államtitkárok bukkantak fel a nagy parkolási üzlet miatt kirobbant belháborúban, akár évekre eltilthatnak több kormánypárthoz közeli céget az üzleteléstől.

Kispesten a Compassion Kft. győzelmével záródó közbeszerzési eljárások meghívottjai között többször szerepel az említett M-Bond Kft. és Sear Kft., valamint a Somogyi-féle Anildia Kft. is, továbbá az Apcoa Kft. is, ami több más, Borsihoz köthető céggel van azonos székhelyen. Utóbbi cég tulajdonos-ügyvezetője korábban szerepelt abban a tulajdonosi láncolatban, aminek a végén a FER-PARK Kft. állt.

Ezek a gazdasági társaságok azért érdekesek, mert Józsefvárosban hasonló közbeszerzéseket bonyolított le a fideszes vezetésű kerület önkormányzati cége, mint a kispesti vezetés, csak éppen megcserélték a szerepeket. 

Például 2016-ban, Kocsis Máté jelenlegi Fidesz frakcióvezető polgármestersége idején a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ parkolóautomata-tisztításra írt ki közbeszerzési pályázatot, szintén olyan szabályok alapján, mint Kispesten láttuk. Vagyis az önkormányzatnak öt általa kiválasztott gazdasági szereplőnek kellett ajánlattételi felhívást küldenie a munkára. Az eljárás nyertese a Borsihoz köthető M-Bond Kft. lett. Az egyik vesztes pedig a kispesti eljárásokon rendre taroló Compassion Kft.

Egy másik hasonló józsefvárosi közbeszerzési eljáráson a már szintén említett Apcoa Kft. lett a győztes, a vesztesek közt ezúttal is szerepelt a Compassion Kft., továbbá az ugyancsak Borsi Imre testvére érdekeltségébe tartozó Meload Hungary Kft.

A meglehetősen furcsa egybeesésekkel kapcsolatban megkerestük a kispesti és a józsefvárosi önkormányzatot is, mindkét hivatalban arról érdeklődtünk, hogy a gyanús közbeszerzések esetében hogyan választották ki a pályázókat, illetve, hogyan kerültek kapcsolatba velük.

Kispest önkormányzata nevében Vitál Márton, a jegyzőt helyettesítő aljegyző válaszolt, aki idézte a közbeszerzési eljárásokra vonatkozó szabályokat, ám arra nem felelt, miként kerültek kapcsolatba az eljárásokon induló gazdasági szereplőkkel. Ugyanakkor hozzátette, hogy a pályázatokra meghívni kívánt ajánlattevőkről a héttagú Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság dönt. A 2014-2019-es ciklusban e bizottság tagja volt Kránitz Krisztián, aki egyben a kerületi vagyonkezelő vezetője volt, és a kormánypárti cikkek alapján bensőséges kapcsolatban állt Somogyi László üzletemberrel, és – Krinyó néven – Lackner is utal rá a kiszivárogtatott felvételeken mint aki már megkereste a magáét, és lassan visszavonulhat.

Bár Józsefvárosban Pikó András vezetésével az ellenzék az önkormányzati választáson legyőzte a Fideszt, megkerestük a hivatalt kérdéseinkkel, ugyanis a VIII. kerületi pályázatokat a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ írta ki, ahol nem volt törvényszerű, hogy változás lesz. Ám kiderült, hogy a társaság vezérigazgatója és igazgatótanácsa egy nappal a választás után, október 14-én lemondott, illetve közös megegyezéssel távozott, ezért az önkormányzat nem tudott tájékoztatást adni az ügyben.

Kiemelt kép: Gajda Péter Facebook oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik