Közélet

Magyar Bálint: a Borkai-ügytől az orbáni omertáig

Szerinte a győri polip a maffiaállam iskolapéldája.

A maffiaállam fogalmát bevezető Magyar Bálint az ATV-ben arról beszélt, hogy a Győrben felépülő korrupciós hálózat leképezi magát az országos modellt is. A szociológus szerint igaz, hogy a botrányt egy szexvideó robbantotta ki, de azóta egyre inkább beigazolódik, hogy a szereplők nemcsak az orgián, hanem az üzleti életben is együtt vannak. Borkai Zsolt családjának szinte nincs is olyan tagja, aki ne lenne köthető valamiként vagy az önkormányzathoz, vagy ehhez az üzleti körhöz.

Városi cég, rendezvényszervezés, jachtos kapcsolat: Borkai családtagjainak győri kalandjai
A feleség feltűnik a Győr Projekt nevű városi cégnél, a lány cége referenciaként említ városi rendezvényt, a fiú pedig a győri kézilabdacsapatnál dolgozik, noha a jachtos partner cégének egymilliós fizetésű ügyvezetőjeként vált ismertté.

Tankönyvi példa lehetne ez, mert a maffiaállam egyik jellemzője éppen az, hogy nem választott intézmények, hanem egy választott klán, egy család hozza a döntéseket.

Elég Orbán Viktorra gondolni, és az ő családjára, Tiborcztól Ráhelig.

Magyar Bálint úgy vélte, hasonló példa lehetne a Rogán Antal családja és most már Borkaié is. A polip révén férj, feleség, gyermek, unokatestvér, meny, vő juthat üzletekhez. Szerinte az mellékes, hogy a blogot jegyző „Ördög ügyvédje” kitalált vagy létező személy, a szerepe a lényeges, ami nem más, mint a „korrupciós brókeré„”.

Mint mondta, azokat nevezik így, akik a politikusok és oligarchák, strómanok mellett valójában szakemberként működtetik a rendszert, a jogszerűség látszatát próbálják megőrizni. A rendszer azért működik, mert minden résztvevője bűncselekményt követ el, ezt tudják egymásról, „így fogják egymást”. Magyar Bálint szerint erre utalt Orbán Viktor is, amikor a bajtársiasságról, a Fidesz 11. parancsolatáról beszélt a párt kongresszusán.

Ez nem más, mint az omerta, a hallgatás törvénye.

Mostantól kezdve az a kérdés, hogy a keresztapa féken tudja-e tartani a maffiacsalád tagjait. Emiatt több ezer ember aggódhat. A szociológus szerint azonban nem véletlen, hogy Orbán Viktor nem csatlakozik az európai ügyészséghez, hogy felcsúti bonvivánként éppúgy viselkedik az országgal, mint egy patriarchális családfő. Mint mondta, a győri és a hasonló ügyekben azért kell feljelentést  tenni, hogy világossá váljon, Polt Péter is a bűnszervezet része.

Megfosztanák Borkait az olimpiai életjáradékától
A Párbeszéd a magyar és a horvát hatóságoknál is feljelentést tesz a Borkai-ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik