Közélet

Megfosztanák Borkait az olimpiai életjáradékától

A Párbeszéd a magyar és a horvát hatóságoknál is feljelentést tesz a Borkai-ügyben, és OLAF-vizsgálatot is kér.

A Párbeszéd frakcióvezetője azt mondta, a Győr-Moson-Sopron megyei főügyészséghez fordulnak, mert sajtóhírek szerint a Borkai Zsolt környezetéhez tartozó emberek törvénytelen pénzügyi ügyleteket hajtottak végre. Szabó Tímea követelte, hallgassák ki Borkai Zsoltot és az összes lehetséges érintettet. A horvát hatóságokat azért keresik meg, mert ott büntetik a prostitúciót, márpedig az interneten közzétett videó szerint Borkai és két másik férfi három fiatal nővel folytat szexuális aktust egy horvát hajón.

A Párbeszéd felkéri az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF), hogy vizsgálja meg, betartották-e az EU-s jogszabályokat akkor, amikor a videón szereplő egyik nő vállalkozása hárommillió forint uniós támogatást kapott. Az ellenzéki párt a győri önkormányzatot arra kéri, vizsgálja meg, hogy Borkai polgármesteri fizetése és olimpiai bajnoki életjáradéka elég-e arra, hogy a politikus

ezt a luxuséletmódot finanszírozza, hogy a Maldív-szigetekre utazzon, hogy horvátországi, többmilliós luxusnyaralásokat finanszírozzon.

Megkeresik a közbeszerzési hatóságot is, mert két évvel korábban a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál étkeztetési feladatait a vesztes ajánlatnál négyszer drágábban, 896 millió forintért nyerte el a Diákolimpia 2017 Kft. nevű cég.

Szabó Tímea jelezte, levélben kezdeményezi, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság vonja meg Borkai Zsolt olimpiai bajnoki életjáradékát. Indoklása szerint egy a magyar sportot és az olimpikonokat képviselő közszereplő

nem mehet el prostituáltakkal, nem orgiázhat.

Az ellenzéki politikus írásbeli kérdést intéz Orbán Viktor kormányfőhöz és Kásler Miklós miniszterhez, hogy megtudja, „mennyire fér bele az Isten, haza, család hármas szólamába” Borkai viselkedése. Az MTI szerint a politikus arra a kérdésre, tervez-e hasonló lépéseket a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott képi és hangfelvételek ügyében, azt felelte, hogy Gajda Péter kispesti polgármester már megtette a szükséges jogi lépéseket és azok alapján már remélhetőleg folyik a nyomozás, ami nagy különbség a Fideszhez képest.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik