Közélet

Feledy: Borkai orgiája nemzetbiztonsági kockázat

Az elemző szerint akkora, aminek azonnali elbocsátással kell(ene) járnia.

Feledy Botond külpolitikai elemző a pozsonyi Új Szóban Borkai Zsolt jachtos orgiáját összeveti Heinz-Christian Strache bukott osztrák alkancellár történetével (politikus, luxus, nő, korrupció, drog). Mint írja, a közfeladatot ellátó személyeket sokan próbálják behálózni, ezért kapnak olyan fizetést, hogy ne legyen szükségük  „fizetéskiegészítésre”. A korrupciós és drogos vádaktól függetlenül már önmagában az „színtiszta nemzetbiztonsági kockázat”, ha nagyvárosok polgármesterei, miniszterek, magas beosztású döntéshozók orgián vesznek részt.

Olyan szintű kockázatvállalás, amely elfogadhatatlan és azonnali közszolgálatból való elbocsátással kell(ene) járnia. Legyen szó akár az osztrák alkancellárról, akár az IMF korábbi vezetőjéről, Dominique Strauss-Kahnról.

Megengedhetetlen ugyanis, hogy egy választott politikus,  döntéshozó zsarolható legyen.

Gulyás Gergely miniszter a Strache-botrány idején azt mondta, reméli, közöttük „nincsenek vezető pozícióban olyanok, akik hasonló óvatlanságot követnének el” – idézte fel az elemző, aki szerint voltak, és lesznek. Az elmúlt években is volt olyan titkosszolgálati felvétel, amelyen idősebb magyar diplomatát  fiatal lány csábított el.

A technikai fejlődéssel a nemzetbiztonsági kihívások nőttek, egyre olcsóbban és egyre könnyebben lehet bárkit behálózni és olyan helyzetbe hozni, amivel később zsarolható lesz.

Ez 2019-ben már közismert tény, éppen emiatt aggasztó, ha egy-egy döntéshozó annyira hatalmasnak érzi magát, hogy efölé képzeli a befolyását.

Mirkóczki Ádám: új törvény kellene

Mirkóczki Ádám meglepődött azon, hogy a Fidesz nem ejtette  Borkait, akinek az ügye egyébként a parlament Nemzetbiztonsági bizottsága elé kerül. A testület jobbikos elnöke az ATV-ben közölte, erre már csak az önkormányzati választás után van esély. Mirkóczki Ádám azt mondta, a konkrét botrány rámutat a NER működésére is, ezért újra kellene gondolni a nemzetbiztonsági törvényt.

Szerinte nemcsak néhány parlamenti bizottság (Nemzetbiztonsági, Honvédelmi, Külügyi) tagjait, hanem minden országgyűlési képviselőt, a megyeszékhelyek és megyei jogú városok vezetőit is át kellene világítani. A jobbikos politikus azért tartaná fontosnak a szigorítást, mert tűrhetetlennek tartja a rendszerszintű korrupciót.  Az ország jövője, nemzetközi megítélése, gazdasági biztonsága miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik