Közélet

Nyomoz az ügyészség Microsoft-ügyben

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt nyomozást rendelt el az úgynevezett Microsoft-ügyben – közölte pénteken az ügyészség.

Emlékeztettek, az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott, nem bűnügyi vizsgálatáról dokumentumokat hozott nyilvánosságra. Ezek alapján az ügyészség azt írta augusztus elején, hogy nem zárható ki csalás elkövetésének gyanúja.

Ezt követően a Legfőbb Ügyészség azzal a kéréssel fordult az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumához, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információját küldje meg részére. Az ügyben ügyben két feljelentés is érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre, amely feljelentés kiegészítést rendelt el.

Microsoft-jelentés: magyar belügyes szoftverbizniszek voltak a korrupció iskolapéldái
Megvan, melyik volt az a két állami intézmény, amelyeken az amerikai igazságügy-minisztérium jelentésében megmutatták, hogyan működött a szoftverbeszerzési pénzszivattyú.

Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának válasza időközben megérkezett, és a nyilvánosságra hozott dokumentumok elsődleges elemzésére is sor került. Szerdán az ATV úgy értesült, hogy levélben fordult a Fővárosi Főügyészség az Esterházy Károly Egyetemhez, hogy az intézmény küldje meg a Microsoft szoftverlicencek vásárlására kötött közbeszerzési szerződéseket. Az ügyészség közigazgatási jogi osztályának vezetője arról tájékoztatta az egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének főigazgatóját, hogy közérdekű bejelentés alapján folyik eljárás a 2013. szeptember 23-án megkötött keretmegállapodás alapján megvalósult közbeszerzések törvényességét illetően.

A pénteki közlemény szerint mivel a büntetőjogi felelősség, és megléte esetén a személyre szóló megalapozott gyanú csak büntetőeljárás keretében tisztázható, a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik