Közélet

Népszava: Habony közvetít Orbán és az amerikai nagykövet között

A Népszava információi szerint David B. Cornstein amerikai nagykövet rendszeresen tárgyal Habony Árpáddal, Orbán Viktor nem hivatalos stratégiai főtanácsadójával.

A lap úgy tudja, diplomáciai berkekben nyílt titok, hogy Habonyon keresztül zajlik az egyeztetés a budapesti amerikai nagykövetség és a miniszterelnök között.

A nagykövetség nem reagált a Népszava megkeresésére, így arra sem válaszoltak, hogy Cornstein kapott-e a Fehér Háztól vagy az amerikai külügytől hivatalos felhatalmazást arra, hogy Habonnyal tárgyalhasson.

A Népszava diplomáciai forrásai azt feltételezik, hogy Cornstein Trump és a Fehér Ház felhatalmazásával tartja a kapcsolatot Habonnyal, az amerikai külügy ellenkezése ellenére.

A cikkben emlékeztetnek, lehetett miről tárgyalni, hiszen Orbánt azért hívták meg a Fehér Házba, mert egy jókora, az amerikaiakkal kötendő gáz-és fegyverüzletről szóló megállapodás körvonalazódik. Jó esély van arra is, hogy norvég-amerikai Konigsberg típusú rakétavédelmi rendszert vásároljon Magyarország, de más fegyvervásárlás is szóba jöhet.

Orbán Viktor hétfőn este 8 órakor találkozik Trumppal a Fehér Házban.

Se Orbán, se Trump nem való a Fehér Házba
A Center for American Progress elemzője hibának tartja a magyar kormányfő meghívását, de azt is, hogy elnök lehet Trump.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik