Nagyvilág
Gyula, 2013. február 6.
Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó (j) távozik a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt évadnyitó frakcióüléséről a gyulai Erkel szállóból 2013. február 6-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Pénzért árulják Habonyék a kormánypropagandát, de van egy kis baj

Korábban a témában:

Szinte minden tartalom megnyitása előfizetéshez kötött a Habony Árpád befolyási körében V4 News Agency (V4NA) néven indult új nemzetközi hírügynökség oldalán, de regisztrálni nem egykönnyen lehet rajta, így az újságírók egyelőre főként maguknak és a magyar kormánypropagandát közvetítő lapoknak írják a cikkeiket.

A Válasz Online április elején írta meg, hogy az ügynökség londoni székhellyel indul, illetve angolul, magyarul és most már franciául is elérhetőek a tartalmai. Az viszont erős túlzás, hogy elérhetőek, mert a cikkeket csak az előfizetők tudják elolvasni.

Lapunk több e-mail címről is próbált regisztrálni a hírügynökség honlapján, hogy megtudjuk, mik az előfizetés feltételei, az automatikus válaszlevélben az állt, hogy köszönik az érdeklődést és 24 órán belül jelentkeznek a részletekkel. De egyik e-mailünkre sem érkezett válasz azóta sem.

Mindez arra enged következtetni, hogy az oldal tartalmait az indulás után két héttel még csak a V4NA-t már szemléző kormánypárti újságok tudják megtekinteni a szerzőkön kívül.

Az Origo már tolja a szekerüket

Habony Árpád hírügynökségére a magyar és a szerb kormánypárti médián kívül mostanáig elvétve hivatkozott bárki is.

A 100 milliónál is több weboldalt monitorozó Mediatoolkit médiafigyelő adatai szerint április 6. és 23. között összesen 563 alkalommal szerepelt a V4NA kulcsszó az online fellelhető újságcikkekben, 279 alkalommal magyar lapokban, 97-szer szerb, 40-szer pedig bosnyák oldalakon.

A leggyakrabban a szerb Krstarica és Blic mellett a 888.hu, a Lokál, a Bors és az Origo írt cikkeket az új hírügynökségre hivatkozva. Utóbbi például vezető anyagban tálalta a V4NA anyaga alapján, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke majdnem felgyújtotta a ruandai népirtás 25. évfordulójára emlékező delegációt. Ezt a történetet kizárólag a kormánypárti magyar média tálalta a V4NA cikke nyomán, a visegrádi négyek többi tagállamában senki sem szemlézte a cikket, amire részben az is lehet a magyarázat, hogy nem lehet regisztrálni.

Az Origo mostanáig többségében csak olyan írásokat vett át a V4NA-tól, amelyek a kormány propagandájával azonosulnak. Néhány példa ezek közül:

A Mediatoolkit összesítésében nincs benne, de a Mészáros Lőrinc kezében lévő megyei lapok kivétel nélkül, központilag közölték a V4NA Veres Istvánnal készült interjúját, aki az immár Michelin-csillagos Babel Budapest séfje, a hírügynökség tehát politikamentes tartalmakat is közzétesz majd a jelek szerint.

A V4 News Agency indulásáról több nívós újság is beszámolt, de azóta egyetlen cikket sem vettek át tőlük. A francia Le Monde például azt írta cikkében, Orbánék saját világtalálmánya, hogy fizetőssé tesznek egy propagandaoldalt. A Bloomberg szintén úgy értékelt, hogy a magyar kormány propagandagépezete az európai porondon terjeszkedik. A Reuters szerint mivel Orbán eddig nem tudta kontrollálni a nemzetközi médiát, ami jóval kritikusabb volt vele szemben a hazai sajtónál, szüksége volt egy hírügynökségre, ami szimpatizál vele.

A TV2-től igazoltak főszerkesztőt

A V4 News Agency rövidre szabott impresszuma szerint a főszerkesztő Tóth Tamás.

A 24.hu úgy tudja, hogy a TV2 nemrég távozott, kalandos előéletű hírigazgató-helyetteséről van szó. A közmédia 2016-ban épp a 24.hu cikke nyomán döntött úgy, hogy visszahívja Tóth Tamás Antalt az Új Média és Teletext Kft. nevű leányvállalatának felügyelőbizottságából, mert a bíróság 2021-ig jogerősen eltiltotta attól, hogy vezető tisztségviselő legyen bármely cégnél. Mindezt azért, mert egy korábbi vállalkozását kényszertörléssel szüntették meg, cége pedig adótartozást hátrahagyva szűnt meg.

Budapest, 2013. június 23.
Tóth Tamás Antal, az Árvízvédelmi Rádió vezetõje, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) rádiós irodájának irodavezetõ-helyettese a közmédia Jónak lenni jó - árvízvédelem 2013 címû jótékonysági televízió-mûsorában az MTVA Kunigunda úti stúdiójában 2013. június 23-án.
MTI Fotó: Marjai János
Tóth Tamás Antal Fotó: Marjai János / MTI

Az eltiltott vezetőnek egyébként épp a szabályszerűség ellenőrzése volt a feladata az MTVA leányvállalatánál.

Tóth Tamás Antalt egy évvel később, 2017-ben nevezték ki a TV2 hírigazgató-helyettesének, de idén március elején teljesen váratlanul távozott. A csatorna szűkszavú, mindössze két mondatos közleményébe a tényen kívül csupán annyit írtak, hogy a hírigazgatóság köszöni Tóth Tamás Antal addig elvégzett munkáját.

A döntésben szerepet játszhatott az is, hogy Tóth Tamás Antal már tárgyalásban állhatott a V4 News Agencyvel. A Media1 megkeresésére a TV2 sajtóosztálya mindössze annyit közölt, hogy átszervezés lesz a csatornánál és a hírigazgató-helyettesi posztot egyúttal meg is szüntetik.

Tóth Tamás Antalt telefonon értük utol, de nem kívánt nyilatkozni.

Helyesbítés

Cikkünk első verziójában tévesen állítottuk, hogy az előfizetési feltételekről semmilyen információ nincs fenn a honlapon, mert az előfizetési feltételek, az árlistához hasonlóan, fellehetőek voltak. Tévedésünket javítottuk.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények