Nagyvilág
Budapest, 2019. május 2.
Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes (a képen nem látható) sajtótájékoztatót tart megbeszélésüket követõen Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. május 2-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Se Orbán, se Trump nem való a Fehér Házba

A Center for American Progress elemzője hibának tartja a magyar kormányfő meghívását, de azt is, hogy elnök lehet Trump.

A Klubrádió reggeli műsorában Max Bergmann arról beszélt, hogy Orbán Viktor szétveri a demokratikus intézményeket,  politizálásának pedig teret adott Donald Trump azzal, hogy meghívta a Fehér Házba. A magyaroknak tudniuk kell, hogy a kongresszusban a republikánusok éppúgy elítélik a kormányfő politikáját, mint a demokraták. Az EP-választás az amerikaiakat nem érdekelte, az időzítés véletlen, de Orbánnak jól jön.

Azt a látszatot kelti, hogy hiteles vezető a világpolitikában, noha a közvélemény „páriának”, szélsőjobboldalinak, megbízhatatlan  partnernek tartja. Az amerikai agytröszt elemzője egészen biztos abban, hogy Steve Bannon, aki maga isEurópa megosztásán dolgozik, lobbizott Orbán érdekében.

Trump a találkozóval azt igazolhatja, hogy vannak szövetségesei Európában. Pedig „nagyon nem szeretik őt a kontinensen”, amelyet meg akar osztani. Nála ez ideológiai megközelítés, számos becsmérlő kijelentést tett az EU-ról, világos, hogy nem érdeke az erős Európa, ami ugyanaz a séma, mint az oroszoknál. Trump akárcsak Putyin, megosztásra törekszik, ami azonban az amerikai törvényhozásban teljesen elfogadhatatlan – tette hozzá.

Orbán oroszbarát-politikája Trumpnál azonban nem fekete pont, éppen ellenkezőleg és megtalálják a közös hangot a migrációs ügyekben is, és Trump ezzel lehetőséget kap arra, hogy odaszúrjon Merkelnek.

Tulajdonképpen két olyan „szélsőjobbos vezető” dicséri majd egymást, aki az antidemokratikus kormányzást testesíti meg.

Orbán régebben kormányoz, sikeresebb ebben, de Trump az utóbbi időben azért megmutatta, ő is tudja, miként kell leépíteni a fékek és ellensúlyok rendszerét. Orbán inspiráció, jó példa a számára, miként lehet valaki autoriter vezető. A Center for American Progress elemzője szerint Trumpnál „Amerika-ellenesebb” elnök még nem volt, ami szégyen rájuk nézve, az pedig, hogy meghívta Orbánt, egy újabb folt az elnökségén.

Köthetnek nagy fegyverüzletet, de mivel Magyarország az oroszok „trójai falova” lett, már nem tekinthető megbízható NATO-szövetségesnek, amit nem fog Trump komolyan felvetni. Viszont ott még demokratikus választások vannak, és remélhetőleg 2021-ben már nem Trumpnak fogják hívni az elnököt és akkor Orbán politikájának a megítélése radikálisan megváltozik.

Max Bergmann szerint CEU-ügyben a kongresszus és a külügy igyekezett megtenni mindent a maga részéről, a Fehér Ház volt gyengekezű, ami szintén azt erősíti, hogy Trump nem elkötelezett a demokrácia, a liberális intézmények és a jogállam mellett. Ha komolyan akarta volna, megállítja Orbánt.

2019.05.07. Együttműködési megállapodás aláírása a CEU és a Müncheni Egyetem között.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények