Közélet

Közpénzből nyílt luxusétterem a Várkert Bazárban

Az épületet még három éve vette meg az MNB alapítványa.

Felix néven nyílt luxusétterem a Várkert Bazárnál lévő Ybl Vízházban, amit a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa három éve bő hárommilliárd forintért vásárolt meg – írja a 444.

Az étterembe nagynevű séfet szerződtettek, a színvonal pedig az árakon is meglátszik: reggelire 1990 forintért lehet bundáskenyeret enni, de zabkása már 1790-ért is van. Mint a Száraz István-féle We Love Budapest PR-cikkéből kiderült, az ötletgazda az a Pintér Máté, akit Matolcsy Ádám barátjaként és üzlettársaként tartanak számon.

A Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (ami 2017 végén beolvadt a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítványba) 600 millió forintot szánt eredetileg a Vízház felújítására, ebből közel egymilliárd lett. A vásárláskor még nem volt szó vendéglátásról, azt közölték, hogy tudományos konferenciák helyszíne, kortárs képzőművészeti kiállító- és rendezvényközpont lesz az épületben.

A 444 kiderítette, hogy az étterem üzemeltetője a Vízház Gasztronómia Zrt., amely az MNB-alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési és Ingatlanfejlesztési Zrt. kezében van. Az Optima annyit közölt, hogy az étterem kialakítása megközelítőleg 110 millió forintból valósult meg, és azért látták indokoltnak, mert a vendéglátó-funkció mindig is az épület működésének része volt, ráadásul szoros összhangban áll a ház művészeti kiállításaival és rendezvényközpont funkciójával. (Fotó: MTVA / Nagy Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik