Belföld

Így tömték ki az MNB-alapítványok az Origót és a VS-t kiadó cégbirodalmat

Közérthető térképen mutatjuk, hová folyt el majdnem hétszázmillió forint közpénz.

Pénteken nyilvánosságra hozták a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványok, hogy mire fordították a jegybanktól kapott milliárdjaikat. Na, nem egészen maguktól köteleződtek el az átláthatóság iránt: a kormány még törvényt is hozott volna arról, hogy ne kelljen kiadniuk ezeket az adatokat, de ebből akkora botrány lett, hogy a köztársasági elnök inkább az Alkotmánybírósághoz fordult a jogszabály aláírása helyett, a testület pedig elkaszálta azt.

Az így nyilvánosságra került adatokból egyebek mellett az is nyilvánvalóvá vált, hogy az MNB-alapítványok 512 millió forint támogatást nyújtottak a VS.hu-t is kiadó New Wave Production Kft-nek, amelynek egyébként a céginformációs adatbázis szerint 2014-ben 127 millió forint nettó árbevétele volt. A cég tulajdonosi körében megtalálható Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás is, ügyvezetője pedig Száraz István.

Több más olyan cég is részesült az MNB-alapítványok kifizetéseiből, amelyeknek Száraz az irányítója vagy tulajdonosa. Ezek között több olyan is van, ahol a szálak elvezetnek Szemereyig is. A DryCom Informatikai Kft. 11 milliót, a We Love Publishing Kft. 52 milliót, a New Wave Media Kft. 29 milliót, a Frank Digital Kft. 78 milliót kapott a Pallas Athéné-alapítványoktól támogatásként, vagy szerződések keretében.

A New Wave Media decemberben rátette a kezét az Origóra – versenytársaira alaposan ráígérve vásárolhatta meg a jelentős látogatottságú portált a Magyar Telekomtól.

Alábbi infografikánkon megmutatjuk, hogyan épül fel a sok százmilliós támogatásban részesülő cégbirodalom. Ha rákattint a képre, nagyobb lesz!

letöltés (4)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik