Gazdaság

Alagutat fúratnak a jegybanki alapítványok

A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok kiemelt projektjei közül néhány lassan a megvalósulás utolsó szakaszába lép. Eközben pedig a finanszírozási háttér is folyamatosan átalakul. Néhány friss infót megosztottak az Mfor-ral az alapítványok.

A válaszokból az derül ki, hogy a jegybanki alapítványok az induláskor még államkötvényekből álló vagyont folyamatosan forgatják át vállalati kötvényekbe és ingatlanokba. Ennek a piaci folyamatok és a jobb hozamok mellett az Európai Központi Bank (ECB) is oka volt: felvetődött ugyanis a gyanú, hogy az elsődleges piacon szerezték be a papírokat, ami az ECB szerint tiltott monetáris finanszírozásnak minősülne. Az alapítványok cáfolták ezt, mindenesetre most azt látni, hogy az államkötvények állományát folyamatosan leépítik.

A portál tudomása szerint széles a birtokolt vállalati kötvények portfoliója. Az OTP vagy a MOL által kibocsátott kötvények mellett a HSBC Holdings, a Credit Suisse, az UBS, a Lloyd Banking Group, a Barclays, a Swiss Life, a Commerzbank, az AXA, a BNP Paribas, a Volvo, a Lufthansa, a Deutsche Bank, az Erste Bank és a Raiffeisen kötvényeivel is rendelkeztek, illetve rendelkeznek az alapítványok.

Az ingatlanprojektekre is kitérnek: a végéhez közeledik a Várkert Bazár melletti Vízház átalakítása, felújításának a lezárása és a Széll Kálmán téren álló, egykor a Posta tulajdonában lévő Buda Palota felújítása is folyamatban van. Utóbbit a tervek szerint 2019-ben adják majd át.

Ami érdekesség a Buda Palota felújítása kapcsán: a Széll Kálmán tér és a Krisztina körút szintjei között 1 méteres eltérés van. A beruházást márpedig úgy akarják megvalósítani, hogy az épület körbejárható legyen és mindenki számára könnyebb legyen a gyalogos közlekedés a területen. Ezért a tervek szerint átjárót építenének a Várfok utca alá, hogy a gyalogosok ezen az alagúton keresztül juthassanak el a Széll Kálmán térről a Krisztina körútig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik