Közélet

Ausztria, Szlovákia és Csehország is sokkal egészségesebb nálunk

Spanyolország átvette a vezetést Olaszországtól a világ legegészségesebb országait bemutató, a Bloomberg által készített listán.

A lap 169 országot értékelt az általános egészségi állapotot befolyásoló tényezők szerint: többek között figyelembe veszik a várható élettartamot, az elhízás és a dohányzás mértékét, a tiszta vízhez való hozzáférést és a higiéniai állapotokat, az egészségügyi rendszert, illetve az étkezési szokásokat.

A rangsort legutóbb 2017-ben állították össze, akkor a jelenlegi listavezető Spanyolország még csak a hatodik helyen állt.

Magyarország idén a 48. helyet érte el, a szomszédos országok közül Ausztria a 13., Szlovénia például a 24., Szlovákia pedig a 45. helyet érte el.

Spanyolországon kívül négy további európai ország szerepel a top 10-ben: Izland a harmadik, Svájc az ötödik, Svédország a hatodik és Norvégia a kilencedik helyen.

Az ázsiai nemzetek közül Japán a legegészségesebb,  ők a 2017-es felmérés óta három helyett ugrottak, így az összesített lista negyedik helyét foglalják el. Ahol a legutóbbi vizsgálatkor a jelenleg már csak nyolcadik Szingapúr volt. A lista hetedik helyén Ausztrália, a tizediken pedig Izrael szerepel.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik