Belföld

Magáncéghez került az utazók számára fenntartott oltóközpont

A minisztérium szerint ez nem privatizáció, hanem egészségügyi szolgáltató bevonása.

Csendben egy magáncég kezébe került az Országos Epidemológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja – írja a Népszava. Decemberben észszerűsítés címén zárták be az intézményt, január közepén az országos tisztifőorvos még arról beszélt, hogy az oltóközpont átszervezés alatt áll, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy a szervezet keretein belül hogyan biztosíthatják a továbbiakban a szolgáltatást az utazóknak.

Az oltóközpont az a hely, ahol az utazási betegségek ellen az állampolgárokat, vagy éppen a diplomatákat is rendszeresen oltják, és innen lehet hatósági igazolást kérni arról, hogy megvan-e valakinek a szükséges oltása az utazáshoz. Decemberben még egy állami tender keretében 61 millió forintért vásároltak oltóanyagot a központ számára.

Az Országos Epidemológiai Központ honlapjáról már egy másik honlapra terelik az oltóközpont iránt érdeklődőket – az oltocentrum.hu oldalon cégnévként az Oltóközpont Kft. szerepel, amely máshol is működtet magánszolgáltatást a fővárosban. A céginformációs adatbázis szerint Kámány Zoltán Roland és Benkő Gábor a cég tulajdonosai.

A Népszava az Emmi-nél érdeklődött arról, hogy mégis milyen feltételekkel privatizálták a szolgáltatást, amire azt válaszolták: nem került sor privatizációra, a cég egészségügyi szolgáltatóként végzi az oltóközpont működtetését. (Fotó: MTVA / Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik