Közélet
A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)

Brexit: a mai lehet a legfontosabb nap a népszavazás óta

Theresa May brit miniszterelnök rendkívüli kabinetülést hívott össze szerdára, ahol arról a brexittervezetről döntenek, amiről kedden állapodtak meg előzetesen az Európai Unió és az Egyesült Királyság szakértői. A kiszivárgott hírek szerint ez nem is akkora áttörés, mint aminek kedd este látszott, hiszen az új tervezet is csak a végleges döntést odázza el – most éppen 2020 nyaráig. Ez a brexit ellenfeleinek jó hír, de a brit kormány megbukhat, a kilépéspárti konzervatívok ugyanis napok óta dühöngenek az újabb halogatás miatt, és az ellenzéki Munkáspárttal együtt leszavazhatják a parlamentben a legfrissebb brexittervezetet.  

Az Egyesült Királyság lakói 872 nappal ezelőtt döntöttek arról, hogy ki akarnak lépni az Európai Unióból. Ám a brexitről szóló népszavazás kezdeményezői semmit sem mondtak arról, hogy a kilépés mit is jelent majd a valóságban. A felelőtlen politikusok többsége, akik ebbe a lehetetlen helyzetbe kormányozták a briteket, ma már többnyire messze vannak a kormányzástól – jóllehet többségükben a jelenleg is hatalmon lévő konzervatív párt tagjai. Ráadásul állandóan bírálják párttársukat, Theresa May miniszterelnököt, aki korábban nem volt ugyan az EU-ból való kilépés mellett, de évek óta próbál kialkudni egy elfogadható kompromisszumot Brüsszellel és saját pártjának radikális, kemény brexitet erőltető politikusaival.

Most úgy tűnik, az EU és a brit kormány szakértői valóban eljutottak egy technikai megoldásig, amelyet mindkét fél szakértői elfogadhatónak tartanak. A BBC szerint a mai lehet a legmeghatározóbb nap a kilépési folyamatban, most dönthet ugyanis a brit kormány az előzetes megállapodásról. Ám a szakértők egyezsége közel sem jelenti a brit konzervatív kormány egységét: a kabinetminisztereket állítólag egyenként győzködte kedd estétől kezdve szerda reggelig a rendkívüli kormányülés előtt Theresa May, hogy egyezzenek bele a kompromisszumos EU-megállapodásba.

Britain's Prime Minister Theresa May arrives at the European Council in Brussels on October 17, 2018. - British Prime Minister Theresa May is due to address a summit of European Union leaders in which Brexit negotiations are expected to be top of the agenda. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Theresa May
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Ám valójában a szerdai nap csak a féligazság napja: nemcsak azért, mert egy félmegoldásról van szó (erről később még szót ejtünk), hanem azért is, mert még a brit parlamentnek, továbbá 27 európai tagországnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a megállapodást. Ez pedig igencsak nehéznek tűnik, különösen azért, mert a brit parlamentben nagyon bizonytalan a konzervatív kormány és az általa javasolt brexitmegoldás támogatása. A brit kormány szerdai ülése után, szerda délután várhatóan az EU 27 tagállamának nagykövetei kapnak tájékoztatást a megállapodásról, amelyet a brüsszeli bizottság szakértői folytattak Londonnal.

Hogy otthon milyen nehézségekkel néz szembe Theresa May, azt jól illusztrálja, hogy a kemény brexitet, azaz az EU-val való radikális szakítást forszírozó konzervatív képviselő, Jacob Rees-Mogg például máris bejelentette, hogy nagyon nehéz lesz támogatnia Mayt és kormányát, ha olyan irányba mennek tovább a folyamatok, amelyeket az előzetes EU-megállapodásról kiszivárgott hírek jeleznek.

Ráadásul a napokban a brit kormányból kivált Jo Johnson, a kemény brexit másik élharcosának, Boris Johnsonnak a testvére. Boris Johnson már korábban elhagyta a kabinetet és lemondott külügyminiszteri posztjáról, s a BBC-nek azt hangoztatta, hogy az ezeréves brit parlament épületéből nem engedhetik ki a döntés jogát. Gyakorlatilag arról beszélt, hogy nem tehetik az EU vazallusállamává az Egyesült Királyságot – amit a kabinetből most távozó Jo Johnson is szakadatlanul ismételget.

(FILES) In this file photo taken on January 9, 2018 Conservative party MP Jo Johnson leaves 10 Downing street in central London after the first cabinet meeting of the new year following a reshuffle on January 9, 2018. - Britain's transport minister Jo Johnson on November 9, 2018 resigned from Prime Minister Theresa May's government in opposition to a looming Brexit deal and called for a second referendum on leaving the EU. Jo Johnson is the brother of former foreign secretary Boris Johnson. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Jo Johnson
(Fotó: Daniel Leal Olivas / AFP)

De miről is van szó a mostani megállapodásnál? Korábban a britek álltak elő az úgynevezett Chequers-tervvel, amit az EU elfogadhatatlannak tartott, mivel kicsemegézte volna a Londonnak megfelelő pontokat a szabadkereskedelmi megállapodásokból. Ez azonban az EU egységes és szabad piacát megrendítette volna. Az EU tehát a vámunió fenntartását akarja Londontól. Vagy ha ez nem megy, akkor legalább Észak-Írország vámunión belül tartását. Ez utóbbi viszont az Egyesült Királyság feldarabolását jelentené a gyakorlatban, amit semmilyen brit miniszterelnök nem fogadhat el – ezt nyilvánvalóvá tette May, de még a Munkáspárt számára is kivitelezhetetlen ügy lenne, ha netán ők kerülnének hatalomra Londonban, a mostani EU-megállapodás esetleges parlamenti elbuktatása után.

Éppen ezért a londoni kormányfő korábbi EU-s kudarca után most átdolgozhatta javaslatát, és egyes források szerint az Egyesült Királyságot valamilyen formában az EU vámhatárain belül tartaná – igaz, csak egy újabb átmeneti időszakra, 2020 nyaráig.

Ekkor újra dönteniük kellene a feleknek, hogy merre megy majd tovább a brexit. Addig pedig nemcsak a vámunión belül maradna Nagy-Britannia és Észak-Írország, hanem az utóbbinak az ír határán nem állítanák vissza a „kemény” határellenőrzést – ami nyilvánvalóan a független Írország követelése, de egybeesik az északír katolikusok, az Ír Köztársasághoz húzó republikánusok akaratával is.

Vagyis a stratégiai döntést nem most hozná meg London és Brüsszel, hanem nagyjából két év múlva – erről szól a szerdai EU-brit megállapodás tervezete.

Azaz Európa és Britannia együtt döntenének 2020-ban a követendő irányról. Mindez szinte győzelemmel ér fel azoknak a briteknek, akik ellenzik a brit kilépést az EU-ból. (A kilépés határideje továbbra is 2019 márciusa egyelőre.) Viszont iszonyatosan feldühítette a brexit-párti konzervatívokat és az úgynevezett unionista északíreket. Az utóbbiakat a London-párti DUP pártocska képviseli Belfastban és a brit parlamentben is. Ők azok egyébként, akik hatalmon tartják 10 mandátumukkal a londoni parlamentben a csak relatív többségben lévő konzervatívokat. (Ezért ingatag Theresa May helyzete.)

A DUP nem mehet bele Észak-Írország elválasztásába Nagy-Britanniától (azaz Angliától, Skóciától és Walestől), hiszen az unionizmusnak éppen a lényege az, hogy ennek az irányzatnak a hívei a britekhez, Angliához és Skóciához lojálisak. (Észak-Írországban a protestáns unionisták angol és skót betelepítettek leszármazottai, míg az itteni véres polgárháborút vívó másik fél a katolikus tábor volt, amelyik általában az ír egység mellett, a független Írországgal való minél szorosabb együttműködés mellett áll.)

Protesters line a road holding placards near a new anti-Brexit mural, erected by Republican party Sinn Fein, in west Belfast, on December 6, 2017 to call for a special status for northern Ireland with respect to Brexit and no hard borders in Ireland. - British Prime Minister Theresa May on Wednesday voiced confidence in striking a deal that would allow Britain to open negotiations on post-Brexit trade ties with the EU despite this week's setback. "We are at the point of progressing to the next stage," May told parliament in London, after Northern Ireland's Democratic Unionist Party (DUP) blocked a proposed agreement on the Irish border being discussed in Brussels on Monday. (Photo by Paul FAITH / AFP)
A határellenőrzés visszaállítása elleni tüntetés Belfastban
(Fotó:Paul Faith / AFP)

Mindeközben a BBC-nek nyilatkozó Boris Johnson volt külügyminiszter és más brexit-párti konzervatív politikusok azért bírálják a keddi megállapodástervezetet, mert szerintük Theresa May túl sokat engedett az EU-nak, s az átmeneti időszakban (azaz feltehetően 2020-ig) a britek tényleg az Európai Unió vazallusállamaként funkcionálnának. A kemény brexit hívei ráadásul éppen azt bírálják, ami a kompromisszum lényege: hogy az EU vámuniójából nem távozna az Egyesült Királyság, miközben a kilépés jogi életbelépése miatt az EU ügyeibe 2019 márciusa után már nem szólhatna bele London.

Éppen ezért az elmúlt napokban felerősödött a kemény brexit hívei körében is az újabb népszavazás követelése a kilépés módozatairól. Ez újdonság, hiszen azok a konzervatívok fordulnának ismét a néphez, akik egyszer már megtévesztették a szavazóikat azzal, hogy „sima” kiválást ígértek nekik az EU-ból, ha a brexitre szavaznak. Ha valami nem bizonyult igaznak a brexittel kapcsolatban, ez volt az.

A kemény brexit híveinek fordulata, vagyis az új népszavazás ötlete egybeeshet az ellenzéki brit Munkáspárt érdekeivel is. A parlamentben a Munkáspárt azért küzd, hogy megbuktassa a konzervatívokat. Ezért hiába állna esetleg közel az EU-val kötendő megegyezés az ő álláspontjukhoz, nekik elsődleges Theresa May kormányának elsöprése és egy új választás kiírása. S bár a Munkáspárt legutóbbi kongresszusán megszavazták egy esetleges újabb brexitreferendum megtartását – és ennek egyik legfőbb szorgalmazója éppen London munkáspárti polgármestere –, az ellenzék legnagyobb pártjának rövid távú politikai érdekei felülírhatják a parlamenti szavazásnál a brexit ügyében képviselt álláspontot.

Artist Andrea Deans (L) poses next to the Edenbridge Bonfire Society's 2018 'Celebrity Guy', former British foreign secretary Boris Johnson, during the unveiling in Edenbridge, Southern England on October 31, 2018. - The giant effigy of Boris Johnson, depicted eating a piece of EU-themed cake wearing his trademark boarding shorts and buses at his feet bearing the controversial 350 million-pound Brexit campaign claim, will be burned at the Edenbridge Bonfire Society's annual bonfire night celebrations on November 3, 2018. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Andrea Dens – Celebrity Guy című Boris Johnsont és a brexitet kifigurázó alkotása
(Fotó: Glyn Kirk / AFP)

Márpedig ha a brit Munkáspárt a mostani brexitmegállapodás ellen szavaz, könnyen csatlakozhatnak hozzájuk a konzervatív kemény brexitpártiak, sőt a DUP északír unionistái is, ami a May-kormány bukását eredményezheti, és tényleg új választásokba torkollhat a végeláthatatlan brexitvita.

Mindeközben a brit gazdaság idegesen várja, hogy a 872 napja semmilyen eredményt felmutatni nem képes brit politikusok mire jutnak az EU-val és mire jutnak egymás között.

A brit gazdaság megfigyelők szerint az EU leglassabban növekvő gazdaságai közé süllyedt az elmúlt 872 napban, ami megmutatta, hogy a bizonytalanság a legrosszabb, ami történhet a brit üzleti élet szereplői számára.

Ugyanakkor éppen szerdán érkezett a hír arról, hogy a német gazdaság is visszaesést mutat, méghozzá 2015 óta első ízben.  Ez az, ami az EU vezető államát is arra ösztönözheti, hogy a korábbinál határozottabban és vehemensebben szorgalmazzon egy megállapodást a britekkel – még akkor is, ha ez a megállapodás megint csak az időt húzná. Mindez mutatja, a brexit annyi problémát vet fel, hogy az egyik megoldás az, hogy nem hoznak döntést róla, és csak húzzák az időt a politikusok – ennek a halogatásnak azonban éppen a gazdaság helyzete szabhat határt mind az Egyesült Királyságban, mind pedig az Európai Unióban.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73885102, Kar·cson (Fluor) Tam·ssal beszÈlgett¸nk. 2019.04.10., Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.