Közélet

Magyar Hírlap: Nem mutyi, hanem belharc áll a Pető Intézet bútorbotránya mögött

A tízmilliós támogatást állítólag azért utalták vissza az Emminek, mert senki nem kért fizetséget.

Csütörtökön írtuk meg, hogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szokásos Korrupcióinfóján arról beszélt, hogy elmutyizhattak abból a 10 millió forinból, amit a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) a Pető Intézet konduktív pedagógiát segító bútorainak kifejlesztésére és legyártására kapott.

Orbán Viktornak és az akkor még pozícióban lévő Lázár Jánosnak is bepanaszolta valaki Palkovics László minisztert a 2016-ban oktatási államtitkárként kiutalt támogatási pénz miatt. A következmény az lett, hogy megpróbálták kinyomozni, ki volt a feljelentő, a zavaros ügyletet pedig visszacsinálták.

Hadházy Ákos állítása többek között az volt, fiktív szerződéssel kapott 3,6 millió forintot a Pető András Főiskola egyik korábbi vezetője Barta-Eke Gyulától, a BME korábbi kancellárjától, amely összeg a Pető intézetes gyerekek bútorainak árából való.

Magyar Hírlap: A BME nem kért a pénzből

A Magyar Hírlap arról ír, hogy a szövevényes ügy mögött nem fiktív számla, hanem egy korábbi belharc áll. Egy, az Emmiben dolgozó forrásra hivatkozva arról írnak, hogy amikor 2014-ben a Pető András Nevelőképző és Nevelőintézet állami fenntartásba került, és felmentették az intézetet vezető Schaffhauser Franz rektort, az új vezető komoly visszásságot tárt fel. Például azt, hogy több, a mozgássérült gyermekek számára tervezett bútort elloptak, sok pedig rendkívül elavult állapotban volt, ezért az Emmi-ben tízmillió forintos támogatásról döntött, amelyet a BME kapott a konduktív pedagógiában használt fejlesztő-bútorok tervezésére és elkészítésére.

A lap szerint a kancellár döntött úgy, hogy Schaffhauser korábbi rektort, gyógypedagógust bízza meg azzal, segítsen a BME gépészmérnöki karán tanuló hallgatóknak a bútorok tervezésében. Az egyetem meg is kötött Schaffhauserrel egy fél évre szóló szerződést, 3,6 millió forintról. Ez az a lépés, amit Czigány Tibor, a kar dékánja sérelmezett, mondván, Barta-Eke Gyula, aBME korábbi egyetemi kancellárja a feje felett döntött. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a dékán jelezte: nem kérnek az egyetem számára biztosított tízmillió forintos összegből, ugyanakkor néhány bútort ennek ellenére, ellenszolgáltatás nélkül megterveztek.

Azt a lap is elismeri, hogy tavaly az ügy miatt névtelen levelet kapott Lázár János, amely szerint az érintettek az elvégzett munkájukért nem kaptak fizetést. Ezt követően a kancellár levelet írt a BME gépészmérnöki karán dolgozó oktatóknak:

az egyetem mindenkinek kifizeti a munkáját, de Czigány Tibor korábban azt jelezte, hogy erre nem tartanak igényt.

A Magyar Hírlap szerint ezután senki nem jelentkezett fizetésért, így a tízmilliós támogatást az egyetem visszautalta az Emminek.

Kép: A Nemzetközi Pető Intézet, Általános Iskola és Kollégium épülete a fõváros XI. kerületében, a Villányi úton. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik