Belföld

Orbánnak és Lázárnak is felnyomták Palkovics 10 milliós kavarását

Peto-Intezet(2)(960x640)(3).jpg (pető intézet)
Peto-Intezet(2)(960x640)(3).jpg (pető intézet)
A miniszterelnöknek és az akkor még pozícióban lévő Lázár Jánosnak is bepanaszolta valaki Palkovics László minisztert egy, 2016-ban oktatási államtitkárként kiutalt EMMI-s támogatási pénz miatt. A következmény az lett, hogy megpróbálták kinyomozni, ki volt a feljelentő, a zavaros támogatási ügyet meg visszacsinálták.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem néhány oktatója 2016-ban azt a megbízást kapta, hogy a Pető Intézet számára tervezzenek és gyártsanak le új fejlesztő bútorokat. Az eredeti megbízásban társadalmi munkáról volt szó, de menet közben kiderült, hogy Palkovics László, az EMMI akkori oktatási államtitkárának utasítására 10 millió forintot utaltak a munkára.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő csütörtöki korrupcióinfóján arról számolt be, hogy egy, magát a BME Gépészmérnöki Karának egyik oktatójának nevező levélíró szerint a pénz mégsem a beteg gyerekek számára fontos bútorok prototípusainak kidolgozására ment.

Hadházy azt állítja: az EMMI-s támogatás jelentős részét a BME-n keresztül Pető Intézet igazgatójának utalhatták tovább. A levél szerint ugyanis „Palkovics így rendezte valami régi adósságát”.

A történet érdekessége, hogy az EMMI maga is elismeri, hogy 2016 márciusában átutalták a 10 milliót a BME-nek. Hadházy kérdésére ezt hivatalosan elismerte a minisztérium, de hozzátette, hogy alig fél évvel később az egyetem visszaküldte a teljes összeget a feladat „meghiúsulása” miatt.

Hadházy szerint a két időpont között az történhetett, hogy a pénzügyi kavarást látva valaki felnyomta Palkovics Lászlót Orbán Viktornál és Lázár Jánosnál. Vizsgálat azonban nem indult. Helyette az történt, hogy az egyetem kancellárja berontott egy kari értekezletre, és ott ordítva követelte, hogy jelentkezzen, aki anyagi ellenszolgáltatást kér a Pető-projektben végzett munkájáért. Barta-Eke Gyula kancellár egy belső körlevélben is felháborítónak és az egyetem lejáratásának nevezte, hogy „jellemtelen emberek a legnemesebb ügyeket is saját alantas céljaik elérésére kívánják felhasználni”.

Hadházy elmondta, hogy ezek után a BME-hez fordult, hogy megtudja, hogy miért utalták vissza a pénzt az EMMI-nek, és a BME költségvetésére terhelték-e a Pető Intézet igazgatójának átutalt milliókat.

Az egyetem viszont két hónapja nem válaszol az országgyűlési képviselő kérdésére, ezért Hadházy a csütörtöki sajtótájékoztatón intézett kérdéseket Palkovics miniszterhez,

  • igaz-e, hogy ő adott utasítást s megbízásra?
  • ha szükséges volt az új bútorok tervezése, és a BME nem csinálta meg, miért nem bízott meg mást, illetve ha megbízott, akkor kit?
  • ismeri-e a Pető Intézet igazgatóját és volt-e feléje tartozása?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik