Média

Tömeges távozások a Magyar Nemzetnél

Magyar Nemzet. Berecz Valter/24.hu (archív)
Magyar Nemzet. Berecz Valter/24.hu (archív)
A múlt héten öt fő mondott fel, és további embereknek van hasonló terve. A Jobbikkal szimpatizáló Schlecht Csaba kinevezése után döntöttek így.

A Kreatív szaklap számolt be róla elsőként, de az elmúlt napokban hozzánk is hasonló információk kezdtek záporozni: tömegesen mondtak fel a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Magyar Nemzet napilap egyes munkatársai az elmúlt napokban. A távozásuk oka – mint egyikük a 24.hu-nak elárulta – Schlecht Csaba főszerkesztői kinevezése. (Schlecht egyébként D. Horváth Gábort váltotta, és kinevezésekor a 24.hu-nak adott interjúban azt állította, hogy Magyarországnak jobb lenne, ha Vona Gábor, a Jobbik elnöke lenne a miniszterelnök.)

Már korábban távozott Györfi Áron lapigazgató, aki ezt meg is erősítette a Kreatívnak, de nem mondta el, merre folytatja karrierjét. Helyére új lapigazgatót még mindig nem neveztek ki. A legújabb távozók között van Markotay Csaba, aki belpolitikai rovatvezető-helyettes volt, és aki a Puch László tulajdonában lévő Vasárnapi Hírekhez igazolt belpolitikai szerkesztőnek. Kilép a Magyar Nemzettől Wiedemann Tamás és Hava Nikita gazdasági újságíró is. A 24.hu információi szerint egyébként 8 ember felvételét tervezi a Magyar Nemzet a közeljövőben, miután most összesen 5-en is távoznak, és várhatóan összevonják a gazdaság- és a belföldrovatot. Értesülésünk szerint a távozók között van Lőrincz Tamás is, aki a Népszavához igazol, de más munkatárs is felmondani készül.

Úgy tudjuk, a távozók egy része január 15-ig még dolgozik. Azt is megtudtuk, hogy Hava Nikita a hvg.hu-nál folytatja karrierjét.

Plusz egy fő

Alighogy kiélesítettük cikkünket, kaptuk a hírt a Magyar Nemzet háza tájáról, hogy egy megbízási szerződéssel távozó képszerkesztő is távozott. Ő nem Schlecht Csaba miatt, hanem személyes okokból döntött így, már két héttel ezelőtt.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Simicska Lajos tulajdonos korábban visszahívta a fiát, Simicska Ádámot, a Nemzet társügyvezetőjét. Ezzel kapcsolatban a 24.hu forrásai most azt mondják, Simicska fia távozására családi okok miatt kerülhetett sor, de az is szerepet játszhatott a lépésben, hogy az ő helyét egyébként átvevő Faragó Csabától, az ÁPV Zrt. és az MVM Zrt. korábbi vezetőjétől azt várja a tulajdonos, hogy rendbe tudja tenni a lapot pénzügyileg, illetve az ifjabbik Simicskánál nagyobb energiát tegyen be a lap működtetésébe, mivel a másik társügyvezetőn, Tóth Mariannon túl nagy feladatmennyiség van.

Az egyik most távozó munkatárs a 24.hu-nak azt mondta:

Simicskának a lap egyre kevésbé üzlet, hanem csak eszköz. Szerintem jelzésértékű, hogy a múlt héten öten mondtunk fel.

A Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetség (MATESZ) 2017. harmadik negyedéves adatai alapján a Magyar Nemzet értékesített példányszáma 14 ezer körül alakult. Simicska Ádám korábban a 24.hu-nak azt nyilatkozta, reméli, 20 ezer körül sikerül stabilizálni a lap példányszámát, bár tisztában vannak a sajtópiac nehézségeivel is.

Simicska Lajos Ádám. fotó: zsurpubi.hu
Simicskának nagy tervei vannak a Magyar Nemzettel
Néhány nap múlva láthatják az olvasók ennek első eredményét, de más fejlesztésekkel is készül a kiadó.

Kiemelt kép: a Magyar Nemzet az egyik áruház polcán. Fotó: Berecz Valter/24.hu (archív)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik