Média

Puch László új médiacéget alapított a vs.hu volt főszerkesztőjével

A volt MSZP-pénztárnok Lebhardt Olivérrel, az MNB alapítványokkal összefüggő médiabotránykor a vs.hu éléről távozó főszerkesztővel, Google pályázati pénzek felhasználásával az oknyomozó újságírás megreformálásán dolgozik.

A 24.hu értesülése szerint új leányvállalatot alapított nemrégiben Puch László egykori MSZP-pénztárnok és társa, Simon Dénes közös médiavállalata, a Népszavát és a Vasárnapi Híreket kiadó XXI. Század Média Kft. Az új cég neve SCL Data Kft., és idén január 10-én jegyezte be a cégbíróság a budapesti Jókai utca 6. szám alá, ahol a Népszava is készül, és ahol évekkel korábban még a Magyar Szocialista Párt működött.

Az SCL Data ügyvezetője az a Lebhardt Olivér lett, aki 2014 és 2016 között a vs.hu főszerkesztője volt, és aki akkor távozott a vs.hu éléről, amikor a vs.hu újságírói tömegesen nyújtották be felmondásukat, miután kiderült, hogy a hírportált működtető, Száraz István vezette (manapság már Matolcsy Ádám tulajdonában lévő) New Wave Media csoport – az Origo.hu jelenlegi tulajdonosa – a nyilvánosságtól eltitkolt módon jelentős mennyiségű közpénzt kapott a Matolcsy György vezette Magyar Nemzet Bank alá tartozó jegybanki alapítványoktól.  A cégcsoporthoz titokban összesen 642,26 millió forint került az MNB alapítványain keresztül támogatásként. Lebhardt Olivér akkor azzal indokolta, hogy ő is csatlakozott a tömegesen távozó újságírókhoz, és adta be ő is felmondását, mert hibázott, amikor hagyta, hogy a támogatott tartalmak a támogató feltüntetése nélkül jelenjenek meg, noha ebbe beleszólása neki nem volt, de az is igaz, ez elegendő ok lehetett volna, hogy már akkor felmondjon. Hozzátette, bár vállalja a felelősséget, a vezetőségével a szerkesztőségben szabad, autonóm, független újságírói munka folyt, amire büszke.

Puch László kisebbségben, Lebhardt Olivérék többségben

A napokban bejegyezett SCL Datának a vs.hu volt főszerkesztője nem csak ügyvezetője, de társtulajdonosa is az AGL Group Kft.-n keresztül, melybe 2017 novemberében szállt be tulajdonosként. Az AGL-t 2014-ben Atom Richárd, a vs.hu volt technológiai igazgatója alapította, és ez a cég működteti egyébként a Branditorial nevű reklámügynökséget is. (Lebhardt Olivéren és Atom Richárdon kívül tavaly novemberben megjelent az AGL-ben Gryllus Ábris grafikus-art director-médiaművész is.)

Az AGL egyébként többségi, 70 százalékos részesedéssel rendelkezik a Puch László-féle XXI. Század Médiával közösen létrehozott SCL Datában.

Google-pénzeket kaptak a tényfeltáró újságírás megreformálására

Pénteken az egyik internetes közösségi oldalon utolértem Lebhardt Olivért, hogy megkérdezzem, mit is csinál az SCL Data valójában, hiszen honlapja egyelőre nincs, és a cégbíróságon bejegyzett egyéb szoftverkiadás főtevékenységből sem sok minden derül ki.

Lebhardt Olivér válaszában megírta, hogy az új cég a Google DNI Innovációs Alap (The Digital News Initiative Innovation Fund) pályázat megvalósításával foglalkozik. Egy népszavás linket is átküldött, ami alapján a Népszava és az AGL Group konzorciuma közösen összesen 250 ezer euró, azaz mintegy 78 millió forint támogatást nyert el az internetes világcégtől egy Source Code Leak nevű projektre, ami tényfeltáró újságírók számára készített automatikus információgyűjtő eszköz és szolgáltatás fejlesztésére irányul. „Az AGL Group csapata azon kezdett el gondolkozni, milyen kiegészítő eljárásokat, és automatizált adatgyűjtési módszereket lehetne kidolgozni, amelyek a céghálók, nyilvános vagy kiszivárogtatott szerződések hagyományos átvizsgálása mellett értékes információforrásként tudnának szolgálni tényfeltáró újságírók számára. Végül arra jutottak, hogy a megoldás ott van minden számítógépen, minden internethozzáféréssel rendelkező laptopon vagy mobilon. Bár egy-egy tulajdont viszonylag könnyű biankó szerződések és offshore cégek mögé rejteni, nagyon nehéz eltüntetni ugyanezen vállalkozások digitális nyomait az internetről. Az AGL Group ezért egy olyan algoritmust tervezett, amely képes digitális nyomokat keresni az interneten, és olyan információkat feltárni, amelyek végül egy-egy címlapsztori alapját adhatják”.

Azt ígérik, a szolgáltatás várhatóan 2018 második felében válik hozzáférhetővé az oknyomozó újságírók számára.

Lebhardt Olivérrel egyébként a beszélgetést azzal kezdtük, hogy meglepődve láttam, hogy az egykori MSZP-pénztárnokkal fogtak össze. Erre így reagált:

„Mi Magyarország legnagyobb politikai napilapját választottuk médiapartnernek, ami bele kívánja tenni az energiát, az erőforrást és a tudást ebbe a projektbe. Az első megjegyzéseddel, mintha meg akarnád kérdőjelezni a projekt céljait, vagy az értékéből elvenni. Ezt visszautasítanám. A projekt esszenciája, hogy megerősítse a média ellenőrző, negyedik hatalmi ág szerepét, és Magyarországon eddig páratlan fejlesztőkapacitás, mérnöki és data science tudást állítson a tényfeltáró munka szolgálatában. A projekt előkészítse egy évet vett igénybe. Majd a Google egy nagyon nehéz versenyben találta érdemesnek támogatásra a projektet. Így a meglepődésed sugallta előítélet-rendszer, kicsit felelőtlen hozzáállás lenne olyan emberek társaságában, akiknek fontos a magyar demokratikus nyilvánosság állapota. Cikkeid alapján téged is ebbe a társaságba sorollak”.

Érdeklődtem arról is, hogy konkrétan milyen adatbázisokban fog kutakodni az új rendszer, de ezzel kapcsolatban sajnos nem sok konkrétumot sikerült kihúzni az ügyvezetőből:

„Jelenleg annyi mondható el a projektről, mint ami a nyilatkozatban benne van. Műhelytitkokat nem lenne szerencsés ezen a ponton említenem. A mi munkánk az eredmények bemutatásáig háttérmunka, ahogyan folyamatban lévő tényfeltáró munka közben se szokás nyilatkozni. Éppen ezért nem is hajszoljuk a nyilvánosságot. Egy mínuszos hírnél többet erről nem tudok mondani”.

Elbukott a Politis, nem jött össze a pénz
Dudás Gergelynek, az Index volt főszerkesztőjének kezdeményezésére csak a tervezett összeg 12 százaléka jött össze, de most ezt a 36 millió forintot is vissza kell fizetni. A 30 fős szerkesztőség így egyelőre nem kezdheti meg munkáját.

Kiemelt kép: Puch László, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyetteseként 2011-ben az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik