Közélet

Kétmillió forintot evett és ivott el a KDNP

A Népszava kikérte az Országgyűlés Hivatalától a 2017 első félévére vonatkozó frakcióköltési adatokat. Meg is kapták. Eszerint a 114 tagú Fidesz-frakció az első félévben 76 szerződéses megbízást számlázott, négyszer voltak csapatépítőn, 7,3 millió forintért.

Nem a frakciótagoknak, hanem a képviselőcsoport mellett dolgozó apparátusnak rendelte a kétnapos tréningeket Kósa Lajos frakcióvezető. A munkával a cégben egyébként tisztséget nem viselő Roboz Zsókát bízták meg, a tréner fia pedig a frakciónak dolgozik.

A 17 KNDP-s képviselőcsoport július végéig 71 szerződést kötött, élelemre, italra eddig több mint 2 millió forintot költöttek.

Habony Árpád volt felesége, Kaminsky Fanni, aki most Orbán Viktor Facebook-oldalát kezeli és cégtársai, Buranits Ildikó és Talabér Tibor rendszeresen szerződik a kormánypártokkal, tavaly kétszer is szerződött velük a Fidesz, majdnem 7,5 millióért. Azt nem tudni, az idei megbízás havi díjazásról szól-e.

Kiderül azonban, hogy mennyibe került a Bálnában megrendezett, Nemzeti Konzultációt lezáró rendezvény. 10,9 millióba.

A KDNP a hasa mellett a tisztaságra is költött, tisztító- és irodaszerekre 163 ezer forintot költöttek, ajándéktasakokra 113 ezret, de idén is sokakat megajándékoztak: összesen 2 961 500 forintot fordítottak “ajándékcsomagokra és ásványvízre”, összesen 1 110 772 forintot pedig ajándékkönyvekre.

Az LMP 98 szerződést kötött, szerződtek egykori vezetőjük, Schiffer András ügyvédi irodájával, fél évnyi jogi képviseletre és szaktanácsadásra, 1 676 400 forintért. Fényfestésre pedig 3,8 milliót költöttek.

Az MSZP 52 szerződést kötött, 50 millióért adnak nekik tanácsot évente, ami havi 4 millió és a Sapienza Kft-vel kötötték.

A Jobbik is költ tanácsadókra, legalább 9 állandó tanácsadójuk van, de szakpolitikát érintő szakanyagra is négyszer szerződtek, az Iránytű Intézettel, mely darabonként 3,9 millió forintba került, azaz eddig idén is 15,6 millió forintot értek a dokumentumok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik