Közélet

Lánykérésekkel és erőtlen ellentüntetéssel zajlott le a Pride

A Pride tényleg nem a boás, tangás férfiak felvonulása. Többnyire sikerült egyébként kordonok nélkül megtartani.

Szombaton rendezték meg az 1997 óta minden évben megtartott Pride felvonulást. A gyülekező a Városligeti Fasoron kezdődött délután kettőkor, majd fél négykor indult el a menet az Andrássy út felé, majd a Nagymező utcát, a Bajcsy Zsilinszky utat és az Alkotmány utcát érintve a Kossuth térre érkeztek meg.

A menet előtt már egy lánykérésen is túl voltunk:

3 órakor már több ezren vártak az indulásra a Városligeti fasoron, ahova két irányból lehetett bemenni: a Király utca irányából és a Városliget felől. Folyamatosan érkeztek az emberek, a beengedés simán ment, csak a táskákba néztek bele. A közönség egyébként olyan volt, mint egy bármilyen színezetű tüntetésen, csak sokkal több a fiatal (tippre a résztvevők 80 százaléka nem múlt el 35) és a külföldi. A Pride tényleg nem a boás, tangás férfiak felvonulása. Kamionból egyébként mindössze hat volt, de helyesebb lenne őket kisteherautónak hívni. Ellentüntetők a Kodály köröndnél láttunk, ott el is helyeztek kordonokat, hogy ne zavarják az arra vonuló tömeget.

Fél 4 után elindult végre a menet. Antifasiszták, civil szervezetek, egyesületek, cégek – mint a Viacom (náluk, az MTV-kamionon dj-zett Steiner Kristóf párjával) – jelentek meg kamionnal vagy csak csoportokban. Őket fel is sorolták indulás előtt közvetlenül a Pride kamionjánál, ami vezette a menetet. A legnagyobb tapsot a Kétfarkú Kutya Párt kapta és a Momentum kapta. Az MSZP-t már nem nagyon értékelte a közönség. Egyébként a legviccesebb látvány mindenképpen a biciklis és segwayes rendőrök csoportja volt.

Mit hallani a Kodály köröndön az ellentüntetőkből?

Nagyjából semmit. A beígért motorzúgásból nem lett semmi, valaki egy mikrofonba beszélt, többször említette, hogy “beteg, betegek vagytok”, de ennyit lehetett kivenni belőle, mert a felvonulók szinte folyamatos tapssal, kurjantással reagáltak rájuk. Az ellentütetők molinóján olyanok álltak, hogy “betegek vagytok”, meg “You are not welcoming here”.

Rendőrök állják körbe az ellentüntetőket. Fotó: 24.hu

Az Oktogon után közvetlenül, nagyjából egy tucat ellentüntető a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomtól keresztülállta a menetet. Valószínűleg másik pólóban jöttek be, majd azt levéve, HVIM-es pólóban összekapaszkodva beálltak a felvonulásba. Kis lökdösődés volt, de semmi komoly, a menetelők egyszerűen megkerülték őket. Másfél-két perc után jelentek meg a rendőrök, akik sün alakzatban egy kapubejárathoz nyomták a HVIM-eseket. Volt közben egy kis nácizás, de a rendezők megkértek mindenkit, hogy ők ne uszítsanak.

Lehet, hogy ez lesz az év bulija?

A Kossuth téren először Steiner Kristóf köszönte meg, hogy ez a rendezvény létrejött, hogy kordon nélkül végig lehetett gyalogolni a Parlament elé. Szerinte jóval többen voltak idén, mint tavaly. Utána egy Lilla nevű lányt hívott fel a színpadra, aki azután, hogy elmondta, mennyire szereti a barátnőjét, felhívta a színpadra, és térden állva megkérte a kezét. Barátnője igent mondott.

Ezt követően a transznemű Farkas Ádám lépett a színpadra, aki örül és dühös. Örül, mert már egyhónapos fesztivál lett a Pride-ból, dühös, mert az egynemű párok nem házasodhatnak össze és az LMBTQ-személyeknek megnehezítik a gyerekvállalását. Szeretné, ha egyenjogúként gondolnának rájuk, ha nem kellene rengeteg procedúrán átesnie azon, hogy azt csinálja a testével, amit ő szeretne.

Vajon mikor lesz kihelyezve a Parlamentre a szivárvány zászló? – tette fel ezek után a kérdést az újra a mikrofon elé álló Steiner. Erről beszéltek – mesélte -, miközben az előző felszólaló beszélt, és meglátták, hogy kirakta valaki az egyik ablakba. A szépséghiba, hogy mire elmondta, már be is szedték. Ezzel egyébként le is zárult az idei Pride felvonulás.

Galéria
24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A félreértések elkerülése végett: mi idén is kordonmentes felvonulásra készülünk, és arra, hogy ahol lehet, végig be…

Közzétette: Budapest Pride – 2018. július 6., péntek

De mi is az a Pride?

Elég sokrétű. Mostanra egész hónapos fesztivállá nőtte ki magát, amelynek ez az egyik, de mindenképpen a legnagyobb és legismertebb része a menet.

A Pride felvonulások gyökere 1969-re tehető, amikor egy New York-i melegbár vendégei megunták az állandó rendőri razziákat, és fellázadtak. Azóta a világ számos pontján rendeznek évente menetet, aminek számos célja van.

Egyrészt tiltakozás, mert a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer személyeket nem ugyanazok a jogok illetik meg ma Magyarországon (és a világ számos pontján), mint a heteroszexuális társaikat. A homoszexuálisok nem házasodhatnak, a transzneműek nem dönthetnek egymaguk az életükről, számos orvosi szakvéleményt kell előtte kikérniük.

Másrészt felhívás, hogy senki se féljen, senki se szégyellje magát, hanem nyugodtan merje felvállalni magát. A becslések szerint a magyar LMBTQ közösség mintegy félmillió embert tesz ki. De felhívás olyan szempontból is, hogy heteroszexuálisok se bélyegezzék meg őket, ők se mások, ugyanolyan emberek, sok tévhit él velük szemben.

Van még feladat

Éppen pénteken hoztak nyilvánosságra egy magyarországi felmérés eredményeit, amely a többségitől eltérő szexuális irányultságok elfogadottságát vizsgálta. Ebből kiderül, hogy a magyarok többsége nem igazán elfogadó még ma sem. A válaszadók 19 százaléka mondta azt, hogy örülne, ha egy ismerőséről kiderülne, hogy LMBTQ-személy, de 11 százalék meg is szakítaná ezzel az ismerősével a kapcsolatot.

A magyarok az egyenlő szerelemben hisznek, az egyenlő jogokban nem
A válaszadók tizede támogatja az azonos neműek házasságát és örökbefogadási lehetőségét.

Pénteken egyébként 34 ország nagykövetsége állt ki a budapesti Pride mellett, ezt egy közös közleményben jelezték is. Ezzel szemben a magyar kormány nem igazán ejti ki a Pride szót sem. Mondjuk, Novák Katalin családügyi államtitkárt (egyben Fidesz-alelnököt) meghívták a rendezvényre, de ő nem lesz ott, a Liberálisok képviselőjének, Bősz Anettnek azt is megírta válaszában, hogy

Magyarországon a kisebbségek jogai erősek, a többségétől eltérő szexuális irányultságú emberek is biztonságban élhetnek itt.

Ezek szerint ő csak oda megy, ahol fenyegetettek a kisebbségek. Meg azt is hozzátette, hogy az alaptörvény szerint a család alapja – a szülő-gyermek kapcsolat mellett – a házasság, ami férfi és nő között lehetséges, így családügyileg sem adekvát a jelenléte.

Meghívták a családügyi államtitkárt a Pride-ra, esze ágában sincs elmenni
Novák Katalin szerint a kisebbségek jogai erősek Magyarországon.

Az idei kordonmentesség egyébként nem teljesen valósul meg, mert ellendemonstrációk is lesznek, így kordon lesz, de a Pride szervezőinek reménye szerint csak ott, ahol ez indokolt, és a felvonulók veszélyeztetve lennének nélküle. Emiatt pár ponton nem is lehet csatlakozni a menethez. A felvonulás természetesen a budapesti közlekedést is érinti, arról itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik