Közélet

Bagdy Emőke megkongatta a vészharangot

Értékválságot jelez, hogy a pénz előnyt élvez a családalapítással szemben.

A Magyar Hírlapnak Bagdy Emőke hosszan magyarázza, miért is lett a családalapítás népesedéspolitikai és nemzeti ügy. Szerinte mára a fogyasztói kultúra által gerjesztett elidegenedés

átível politikai rendszereken, országhatárokon és mindenütt „arat”.

Ezt nagyon szomorúnak tartja, mert az emberi boldogság ellen hat.

A konzumkultúra az alapvető boldogságot aknázza alá, azokat a közösségeket és helyzeteket számolja föl, amelyek az embert boldoggá tehetnék.

A pszichológus a Harvard Egyetem kutatásaira hivatkozva azt állítja, hogy a hosszú élet titka is az emberi kapcsolatokban rejlik, az ép személyiséghez család kell.

Nő+férfi+gyerek=család

A család pedig szerinte nem lehet más, mint nő és férfi szövetsége,

azért, hogy továbbvigye az életet. A megszülető gyermekkel születik meg a család is, azaz a család életbölcső.

Bagdy Emőke szerint az etikai relativizmus átértelmezi a család fogalmát, márpedig ahhoz, hogy a magyarok mintegy hetven százaléka depressziós

bizonyosan hozzájárul a biztonság megrendülése, a párkapcsolatok és családi élet megváltozása.

Szerinte a házasság fogalmát a genderelmélet kitágította, de az igazi házassághoz, az élet továbbviteléhez nő és férfi kell.

Ha a család, mint bázis sérül, a nemi szerepek bizonytalanná válnak, késik a  felnőtté válás.

A pénz és a jólét előnyt élvez a családalapítással szemben, miközben materializálódnak az értékek, fogyasztó óriáscsecsemővé degradálódunk.

Állandó veszteségnek teszi ki magát, akinek az identitását a vagyon  határozza meg, hiszen

a vagyon bármikor elúszhat, elvehetik, továbbá soha nem tudjuk meg, mások önmagunkért vagy a pénzünkért szeretnek.

Eldobható értékek, emberek

Egy idő után a kapcsolatok is materializálódnak. Elköteleződés, felelősségvállalás nélkül el- és kihasználó, „eldobó” kapcsolatok működnek.

Az ember élete egy műalkotás, ezért nem mindegy, hogy egyik kapcsolatból a másikba bukdácsolunk vagy vállvetve építünk egyet.

Szerinte az értékek devalvációját jelzi, hogy a házasság már nem érték, a gyerekek 17 százaléka a házasság szentsége nélküli „családba” születik, nő a szinglik aránya, tíz éven belül a nők csaknem kétharmada házasság nélkül fogja leélni életét.

A nemi szerepek és a család erodálódását történelmi okokra vezeti vissza, majd mélyen hívőként is bírálja az egyházakat, amelyek szerinte a fiatalok családalapításában le vannak maradva a segítségnyújtás, a kommunikációs felkészültség terén.

Kiemelt fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik