Közélet

Jogászok érzik veszélyben a bírói függetlenséget

24.hu
24.hu

2018. 05. 18. 08:42

Lehet, hogy formálisan senki nem utasítaná a bírákat, de az egzisztenciális függőség hatására maguktól is tudnák majd, mi a dolguk – figyelmeztetnek.
Korábban a témában:

A bírói függetlenség mellett állnak ki nyílt levélben Dr. Bárándy Péter és Dr. Magyar György ügyvédek, felhívásukhoz mások mellett volt államtitkárok, egykori miniszter, alkotmánybírók, jogászok, alkotmányjogászok csatlakoztak.

Rögtön az elején leszögezik, hogy a kormánynak nem dolga konkrét bírói döntéseket kommentálni, az pedig még kevésbé, hogy minősítse a Kúria választással kapcsolatos döntését. A bírói függetlenséget nem lehet kétségbe vonni, egy-egy ítéletről lehet vitatkozni ugyan, de elfogadhatatlan, hogy a végrehajtó hatalom szereplői egy bírói fórumról azt mondják: intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához.

Példákat sorolnak arra, amikor a végrehajtó hatalom nekiment az igazságszolgáltatásnak: üzentek a vörösiszap-perben, Marian Cozma ügyében és az Eva Rezesová ellen folyó eljárásban is.

Felidézik, hogy sajtóértesülések szerint a kormány a rendszer további átalakítására készül, kétharmados többségével élve. Emlékeztetnek, hogy 2010-ben megszüntették a választott bírákból álló Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot, helyette pedig létrehozták az Országos Bírósági Hivatalt, élén a kormányhoz közel álló, kilenc évre megválasztott, személyi kérdésekben gyakorlatilag teljhatalmú vezetővel.

Most pedig valóban menesztenék az 1990 előtt is ítélkező bírákat? Megint az Igazságügyi Minisztérium alá rendelnék a bírósági szervezetet? A közigazgatásból neveznének ki tömegesen a hatalomhoz lojális bürokratákat bírónak? A kormány szerint mindezzel nem lenne baj, hiszen formálisan esetleg senki nem utasítaná a bírákat arra, hogy miként ítélkezzenek. Csak hát az egzisztenciális függőség hatására maguktól is tudnák majd, mi a dolguk

– írják, figyelmeztetve, hogy ha az igazságszolgáltatás közvetlenül a politika befolyása alá kerül, az sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alapelvét. A bíróságok feladata, hogy kizárólag a törvényeknek alárendelve döntsenek, akár a politikai szereplők, vagy az állampolgárok véleménye ellenében is – áll a nyílt levélben, amelyben jelzik: ügyvédként, közéleti szereplőként erről beszélniük kell, mert „vétkesek közt cinkos, aki néma”.

A csatlakozók: Fleck Zoltán jogszociológus, Gönczöl Katalin kriminológus, Hankó Faragó Miklós ügyvéd, volt igazságügyi államtitkár, Kadlót Erzsébet ügyvéd, Kajdi József volt államtitkár, Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman, Kende Péter ügyvéd, közíró, Kiss László volt alkotmánybíró, Majtényi László alkotmányjogász, Sándor Zsuzsanna nyugalmazott tanácselnök bíró, Szoboszlai György alkotmányjogász, ügyvéd, Valki László nemzetközi jogász, Vastagh Pál volt igazságügy-miniszter, Vörös Imre volt alkotmánybíró, Zamecsnik Péter ügyvéd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.