Nagyvilág

Verhofstadt: Ha Magyarország így folytatja, lőttek az uniós pénzeknek

A legfontosabb politikai fejlemény az utolsó, 2014-es költségvetési vita óta a Magyarországon és Lengyelországon gyökeret vert illiberális, szélsőjobboldali populizmus

– írja Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője a hvg.hu-n megjelent véleménycikkében.

Szerinte ez nagyobb jelentőségű változásnak számít, mint a Brexit vagy a menekülthullám.

Verhofstadt megjegyezte, hogy az EU 2014-2020-as kohéziós költségvetése több mint 350 milliárd euró volt, amiből Lengyelország 77, Magyarország 22 milliárdot kapott. Így Magyarország a negyedik legnagyobb nyertese az uniós támogatásnak.

A volt belga miniszterelnök azonban úgy látja, hogy a magyarok és a lengyelek ahelyett, hogy felismernék azokat az értékeket, amik ezt a „nagyvonalúságot” inspirálták, módszeresen aláássák a jogállamot és szétverik igazságszolgáltatásuk intézményeit.

Ha ma jelentkeznének az Európai Unióba, nem engednénk be őket

– jelentette ki.

Verhofstadt elfogadhatatlannak tartja, hogy az uniós adófizetők pénzét „olyan illiberális elitek presztízsprojektjei” nyeljék el, akik egyébként gátlástalanul pusztítják épp azokat a demokratikus intézményeket, amelyekre Európa épült.

2020-tól a legfontosabb az lesz, hogy kohéziós támogatáshoz csak a jogállamot tiszteletben tartó kormányok juthassanak hozzá

– szögezte le.

Végül megjegyezte, hogy a magyar és lengyel kormányok szívesen elveszik ugyan az EU pénzét, de elutasítják az unió alapelveit.

Ideje megmutatni, hogy az európai normák megtagadásának ára van

– írta Verhofstadt.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik