Élő Közélet

Ítéletidő verte szét a Kossuth téri tüntetést

24.hu
24.hu

Frissítve: 2018. 05. 08. 22:442018. 05. 08. 17:56

Spontán demonstrációvá alakult a felhőszakadás után a tüntetés. Néhány ezren maradtak, zúgott a Diktátor! és az Orbán takarodj!
Korábban a témában:

Harmadjára tartott tüntetést a „Mi vagyunk a többség” nevű civil csoport, amely a Fidesz kétharmados választási győzelme után tízezreket vitt az utcára április 14-én és 21-én. A második tüntetésen jelentették be a keddi demonstrációt, az új Országgyűlés alakuló ülésének napjára időzítve, a Parlament előtti Kossuth térre 18 órától.

Budapest, 2017. április 4.
Rendőrök és demonstrálók a Parlament épülete előtt 2017. április 4-én. Az Oktatási szabadságot csoport Élőlánc a CEU körül címmel meghirdetett demonstrációjának résztvevői közül többen a Közép-európai Egyetemtől az Országházhoz vonultak. Az Országgyűlés ezen a napon módosította a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt, amelynek értelmében a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Ma is vezérét keresi a tüntető tömeg a Kossuth téren
Megalakul a rendszerváltás utáni nyolcadik Országgyűlés. A hivatalos ellenzékre ma csak statisztaszerep jut, az este tüntető tömeg a folytatáshoz vezető utat keresi.

Negyed nyolc körül azonban leszakadt az ég, és a demonstrációt elmosta az eső.

Percről percre követjük az eseményeket.

Élő hírfolyam
19:40

A hivatalos tüntetésnek vége

Gulyás Balázs azt mondta, be is mondták a hangosbemondóba, csak már nem hallotta senki. Tarnay Kristóf Ábel az egyetlen felszólaló, aki nem tudta elmondani a beszédét az eső miatt. Még mindig pár ezer ember néz farkasszemet a rendőrökkel a parlament lépcsőin, de szivárog el a tömeg.

19:31

A borsóméretű jégdarabok miatt

A korábban körülbelül tízezres tömeg a felére olvadt le. Cserébe egyre hangosabbak, a rendőrök többsoros sorfallal álltak fel a parlament lépcsőjére, miközben elôttük zúg, hogy

bűnözőket védtek

19:15

Nem a tízezer forint a fontos

Lakatos Béla, aki a Fidesz színeiben lett Ács polgármestere, de kilépett a gyűlöletkampány miatt, arról beszélt, hogy a vidéki polgármestereknek néha meg kell alázkodni azért, hogy a saját településükön, ahol bizalmat kaptak az emberektől, fejleszteni tudjanak, és reményt nyújtani az ott élőknek.

Azt mondta, nagyon szomorú volt, hogy országgyűlési képviselőjelöltként veszített a saját településén olyan emberekkel szemben, akik be se tették a lábukat a településre, nem hitte el, hogy a tízezer forintos Erzsébet-utalvány és a migránsokkal ijesztgetés többet ér, mint az az ember, akit nap mint nap látnak, hogy értük dolgozik.

Szerinte ez egy hazug ország lett, hazuggá tették a vezetői. 15 éve még együtt sörözött Orbán Viktorral, amikor a Felcsúttal játszott az ácsi focicsapat, de már nincs sehol az az ember, most azt mondja, a romák 600 éve migránsok.

Csak minden cigány és magyar ember együtt fogja tudni felemelni az országot – mondta Lakatos, hozzátéve, hogy zarándokútra indul vidéken és elmondja a cigányoknak: nem az a legfontosabb, hogy tízezer forintot kapnak Orbán Viktortól, hanem az, hogy megtalálják azt az embert, aki tesz értük helyben.

19:05

Nem minden cigány szavazata megvehető

Nem minden cigány szavazata megvehető, mint ahogy nem minden nyugdíjas adta oda szavazatát Erzsébet-utalványért, vagy gázár-csökkentésért – ezt már Hidvégi-B. Attila, a Romnet főszerkesztője mondja.

Itt az idő komolyan venni a romákat, nyitni feléjük – hangsúlyozza, és szerint a baloldal is magára hagyta a romákat.  Azt is mondta még, hogy:

  • a kollektív bűnösként beállítás csak szélesíti az árkot
  • április 8. sok tényre rámutatott, az eredmény kijózanította az embereket
  • nem elég néhány percre találkozni egy közösséggel
  •  a valódi kétharmadhoz kell elvinni az igazságot oda, ahova csak a szűrt információk jutnak el
  • fel kell ébreszteni az embereket az apátiából
  • állítsuk meg a közmédia jogszerűtlen és egyoldalú működését
18:47

Nem lop, nem csal, nem hazudik

Gyetvai Viktornak volt egy álma egy olyan Magyarországról, ahol nem lesznek dollármilliárdosok a miniszterelnök haverjai, miközben szándékosan esélykülönbséget teremtenek a különböző csoportok között. Szóba kerül, hogy a fiatalok külföldön kényszerülnek boldogulni, a szónok álma pedig egy olyan Magyarország, ahol nem maradhat fenn egy gyűlöletpropagandával kampányoló maffiakormány.

Ez az álom április 8-án elbukott az ellenzéki pártok megegyezésre képtelensége miatt. Gyetvai szerint a mostani uralom egy ember egyszemélyi uralma, feudalizmus, a kiszolgáltatott emberek kihasználása, aminek véget kell vetni azzal, hogy az ellenzék egy tömbbe szerveződik, értékeket definiál, megmondja, miért fontos a sajtószabadság, az egyenlőség, az, hogy aktív állampolgárok legyenek az országban.

Választani kell, hogy maradunk és cselekszünk, vagy kussolunk és elmegyünk – mondta. Össznemzeti minimumot kell létrehozni, amit minden ellenzéki pártnak támogatnia kell. Ezt a mozgalmat hiteles csapatnak kell létrehoznia, volt már korábbi tüntetésen olyan személy, aki erre érdemes – mondta Gyetvai, de nem nevezte meg, kire gondol. Mindenesetre reméli, hogy lesznek követői.

Vissza kell állítani a közélet renoméját, ne a lop-csal-hazudik legyen a politikus jelzője, több száz hiteles emberre van szükség a politikában – jelentette ki a szónok. Az első lépés, hogy az Orbán-kormánynak mennie kell, ehhez hiteles, egységes alternatíva kell, de a hosszú távú változáshoz minőségi oktatásra is szükség van, mert a jövő a gondolkodó emberekben rejlik, akik Orbán Viktor legfőbb ellenségei, ezért zülleszti le az oktatást.

Most azonnal le kell tenni az alapjait egy XXI. századi oktatásnak – mondta Gyetvai, aki az érettségizőkhöz fordulva azt mondta, nem elég holnap „történelmet írni”, el kell kezdeni szerveződni, szervezni együtt a Diákvagyok mozgalmat.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu
18:35

Lukácsi: Orbán rendszere nem keresztény, és nem is demokratikus

A harmadik kétharmad nem könnyíti meg a dolgunkat, hogy egy élhetőbb Magyarországot építsünk – mondja  a színpadról Lukácsi Katalin. A KDNP egykori politikusa úgy véli, Orbán szerint ő kereszténydemokrata rendszert épít, de Orbán rendszere se nem keresztényi, se nem demokrata.

Ez a rendszer Jézust is nemzetbiztonsági kockázatnak nevezné – mondja Lukácsi, aki szerint valójában Orbán Viktortól kell megvédeni az országot.

Vidéken már szerveződnek azok a csoportok, akik választ keresnek a valódi kérdésekre, és hogy szabad sajtójuk legyen. Megemlíti, hogy két időközi választás is lesz Budapesten.  Arra kéri a tömeget, hogy keressék a közös nevezőt.

Magyarország közöttünk épül fel – zárta beszédét Lukácsi Katalin.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu
17:45

Vidéki kétharmad

A tüntetés szervezői a maguk módján próbálnak reagálni arra a kritikára, hogy az ellenzék nem tudja megszólítani a vidéki választókat. Bejelentették, hogy a keddi felszólalók kétharmada vidéki születésű.

Kommentek

Young abused woman defending with pray looking at camera with outstretched arm. Selective focus. Focus on background, on woman face.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.