Élő Közélet

Ítéletidő verte szét a Kossuth téri tüntetést

Spontán demonstrációvá alakult a felhőszakadás után a tüntetés. Néhány ezren maradtak, zúgott a Diktátor! és az Orbán takarodj!

Harmadjára tartott tüntetést a „Mi vagyunk a többség” nevű civil csoport, amely a Fidesz kétharmados választási győzelme után tízezreket vitt az utcára április 14-én és 21-én. A második tüntetésen jelentették be a keddi demonstrációt, az új Országgyűlés alakuló ülésének napjára időzítve, a Parlament előtti Kossuth térre 18 órától.

Ma is vezérét keresi a tüntető tömeg a Kossuth téren
Megalakul a rendszerváltás utáni nyolcadik Országgyűlés. A hivatalos ellenzékre ma csak statisztaszerep jut, az este tüntető tömeg a folytatáshoz vezető utat keresi.

Negyed nyolc körül azonban leszakadt az ég, és a demonstrációt elmosta az eső.

Percről percre követjük az eseményeket.

A hivatalos tüntetésnek vége

Gulyás Balázs azt mondta, be is mondták a hangosbemondóba, csak már nem hallotta senki. Tarnay Kristóf Ábel az egyetlen felszólaló, aki nem tudta elmondani a beszédét az eső miatt. Még mindig pár ezer ember néz farkasszemet a rendőrökkel a parlament lépcsőin, de szivárog el a tömeg.

A borsóméretű jégdarabok miatt

A korábban körülbelül tízezres tömeg a felére olvadt le. Cserébe egyre hangosabbak, a rendőrök többsoros sorfallal álltak fel a parlament lépcsőjére, miközben elôttük zúg, hogy

bűnözőket védtek

Így verte szét az eső a tüntetést - képek

Galéria
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Nem a tízezer forint a fontos

Lakatos Béla, aki a Fidesz színeiben lett Ács polgármestere, de kilépett a gyűlöletkampány miatt, arról beszélt, hogy a vidéki polgármestereknek néha meg kell alázkodni azért, hogy a saját településükön, ahol bizalmat kaptak az emberektől, fejleszteni tudjanak, és reményt nyújtani az ott élőknek.

Azt mondta, nagyon szomorú volt, hogy országgyűlési képviselőjelöltként veszített a saját településén olyan emberekkel szemben, akik be se tették a lábukat a településre, nem hitte el, hogy a tízezer forintos Erzsébet-utalvány és a migránsokkal ijesztgetés többet ér, mint az az ember, akit nap mint nap látnak, hogy értük dolgozik.

Szerinte ez egy hazug ország lett, hazuggá tették a vezetői. 15 éve még együtt sörözött Orbán Viktorral, amikor a Felcsúttal játszott az ácsi focicsapat, de már nincs sehol az az ember, most azt mondja, a romák 600 éve migránsok.

Csak minden cigány és magyar ember együtt fogja tudni felemelni az országot – mondta Lakatos, hozzátéve, hogy zarándokútra indul vidéken és elmondja a cigányoknak: nem az a legfontosabb, hogy tízezer forintot kapnak Orbán Viktortól, hanem az, hogy megtalálják azt az embert, aki tesz értük helyben.

Nem minden cigány szavazata megvehető

Nem minden cigány szavazata megvehető, mint ahogy nem minden nyugdíjas adta oda szavazatát Erzsébet-utalványért, vagy gázár-csökkentésért – ezt már Hidvégi-B. Attila, a Romnet főszerkesztője mondja.

Itt az idő komolyan venni a romákat, nyitni feléjük – hangsúlyozza, és szerint a baloldal is magára hagyta a romákat.  Azt is mondta még, hogy:

  • a kollektív bűnösként beállítás csak szélesíti az árkot
  • április 8. sok tényre rámutatott, az eredmény kijózanította az embereket
  • nem elég néhány percre találkozni egy közösséggel
  •  a valódi kétharmadhoz kell elvinni az igazságot oda, ahova csak a szűrt információk jutnak el
  • fel kell ébreszteni az embereket az apátiából
  • állítsuk meg a közmédia jogszerűtlen és egyoldalú működését

Nem lop, nem csal, nem hazudik

Gyetvai Viktornak volt egy álma egy olyan Magyarországról, ahol nem lesznek dollármilliárdosok a miniszterelnök haverjai, miközben szándékosan esélykülönbséget teremtenek a különböző csoportok között. Szóba kerül, hogy a fiatalok külföldön kényszerülnek boldogulni, a szónok álma pedig egy olyan Magyarország, ahol nem maradhat fenn egy gyűlöletpropagandával kampányoló maffiakormány.

Ez az álom április 8-án elbukott az ellenzéki pártok megegyezésre képtelensége miatt. Gyetvai szerint a mostani uralom egy ember egyszemélyi uralma, feudalizmus, a kiszolgáltatott emberek kihasználása, aminek véget kell vetni azzal, hogy az ellenzék egy tömbbe szerveződik, értékeket definiál, megmondja, miért fontos a sajtószabadság, az egyenlőség, az, hogy aktív állampolgárok legyenek az országban.

Választani kell, hogy maradunk és cselekszünk, vagy kussolunk és elmegyünk – mondta. Össznemzeti minimumot kell létrehozni, amit minden ellenzéki pártnak támogatnia kell. Ezt a mozgalmat hiteles csapatnak kell létrehoznia, volt már korábbi tüntetésen olyan személy, aki erre érdemes – mondta Gyetvai, de nem nevezte meg, kire gondol. Mindenesetre reméli, hogy lesznek követői.

Vissza kell állítani a közélet renoméját, ne a lop-csal-hazudik legyen a politikus jelzője, több száz hiteles emberre van szükség a politikában – jelentette ki a szónok. Az első lépés, hogy az Orbán-kormánynak mennie kell, ehhez hiteles, egységes alternatíva kell, de a hosszú távú változáshoz minőségi oktatásra is szükség van, mert a jövő a gondolkodó emberekben rejlik, akik Orbán Viktor legfőbb ellenségei, ezért zülleszti le az oktatást.

Most azonnal le kell tenni az alapjait egy XXI. századi oktatásnak – mondta Gyetvai, aki az érettségizőkhöz fordulva azt mondta, nem elég holnap „történelmet írni”, el kell kezdeni szerveződni, szervezni együtt a Diákvagyok mozgalmat.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Lukácsi: Orbán rendszere nem keresztény, és nem is demokratikus

A harmadik kétharmad nem könnyíti meg a dolgunkat, hogy egy élhetőbb Magyarországot építsünk – mondja  a színpadról Lukácsi Katalin. A KDNP egykori politikusa úgy véli, Orbán szerint ő kereszténydemokrata rendszert épít, de Orbán rendszere se nem keresztényi, se nem demokrata.

Ez a rendszer Jézust is nemzetbiztonsági kockázatnak nevezné – mondja Lukácsi, aki szerint valójában Orbán Viktortól kell megvédeni az országot.

Vidéken már szerveződnek azok a csoportok, akik választ keresnek a valódi kérdésekre, és hogy szabad sajtójuk legyen. Megemlíti, hogy két időközi választás is lesz Budapesten.  Arra kéri a tömeget, hogy keressék a közös nevezőt.

Magyarország közöttünk épül fel – zárta beszédét Lukácsi Katalin.

Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Vidéki kétharmad

A tüntetés szervezői a maguk módján próbálnak reagálni arra a kritikára, hogy az ellenzék nem tudja megszólítani a vidéki választókat. Bejelentették, hogy a keddi felszólalók kétharmada vidéki születésű.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik