Közélet

Perelik a szegedi HÖK tévéjét, mert tartozik a dolgozóknak

„Én nem nagyon akarok nyilatkozni, de kénytelen vagyok, mert rám szóltak az egyetemről” – mondta az ügyvezető.

Fél éve írtunk arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem botrányokkal terhelt hallgatói önkormányzata saját tévécsatornát vásárolt. Az Átlátszó most arról tudósít, hogy a Telin TV két munkatársa is bírósághoz fordult, mert nem kaptak fizetést, egy harmadik munkatárs pedig fontolgatja az eljárást.

A két perelő munkatárs azt nyilatkozta a portálnak, hogy a tavaly novemberi tulajdonosváltás óta előbb csak jelentős csúszásokkal kapták meg fizetésüket, azután sehogy sem, majd miután közölték velük, hogy a cég nem tud fizetni, felmondtak.

A tévécsatorna száz százalékos tulajdonjogát 500 ezer forintért adta el a hallgatói önkormányzat érdekeltségének, a Hallgatói Mozgalom Vagyonkezelő Kft-nek Oláh János vállalkozó, aki 2006-ban a Fidesz-KDNP szegedi polgármester-jelöltje, majd önkormányzati frakcióvezetője volt. Oláhot meglepte, hogy a tévé nem tud munkabért fizetni, mint mondta, a céget úgy adta el, hogy nem volt egy fillér köztartozása sem.

A hallgatói önkormányzat egyébként számos vállalkozásban érdekelt, egyebek mellett a vendéglátás területén. Időközben azonban már módosítottak a televíziót működtető Telin Telekommunikációs Kft. tulajdonlásán, most a szintén HÖK-közeli A Jövő Felsőoktatásáért Alapítvány a többségi tulajdonos.

Egy harmadik munkatárs arról beszélt, hogy nyolcórás munkaviszonyt ajánlottak neki, de munkaszerződése többszöri ígéret után sem készült el, és kiderült, hogy nem jelentették be és járulékot sem fizettek utána. Beke Zsuzsanna azt mondta, végül közölték vele, hogy a cég fizetésképtelen, és nem kap pénzt a március 1-től április 23-ig elvégzett munkájáért. Kiderült, hogy a tévét perlő két munkatárs után sem fizettek járulékokat.

A Telin Telekommunikációs Kft. ügyvezetője, Szentesi Sándor az Átlátszó kérdésére azzal kezdte válaszát, hogy

én nem nagyon akarok nyilatkozni, de most kénytelen vagyok, mert rám szóltak az Egyetemről.

Azt visszautasította, hogy elmaradtak volna a fizetéssel, közölte, hogy két munkatársnak a végkielégítésével, összesen 426 ezer forinttal tartoznak, ami szerinte nem súlyos, ennél több a kft. követelésállománya, és 81300 forint köztartozásuk van. Szerinte félreértés történt, ő senkinek nem mondta, hogy a tévé fizetésképtelen, félévesnél hosszabb tartozásuk sincs.

A fizetésképtelenségről szóló határozat valóban nem szerepel a Cégközlönyben, de a NAV hátralékkezelési osztálya februárban végrehajtást kért a cégre. Az egyik perelő munkatárs viszont hülyeségnek nevezte, hogy végkielégítéssel tartoznának neki, hiszen ő mondott fel. „A fizetésemmel adósak” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik