Belföld
AppleMark

Jogellenesen vezetheti 10 év után is Török Márk a hallgatói önkormányzatot

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 11. 06. 16:51

A szegedi egyetem rektora megsemmisítette a megválasztásáról hozott határozatokat, de a diákvezér bírósághoz fordult.
Korábban a témában:

„Rendben van-e, hogy Török Márk maradhat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke egy évtized után is?” – kérdezte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője.

Mint azt a hvg.hu kiszúrta, Balog helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki közölte: a felsőoktatási törvény 2015. évi módosítása korlátozta a tisztségviselők megbízatási idejét. Ez valamennyi hallgatói önkormányzati tisztséget egybeszámítva legfeljebb négy év lehet.

A minisztérium tájékoztatást kért a Szegedi Tudományegyetemtől, ahonnan azt a választ kapták, hogy az intézmény szerint is jogszabályba ütközik Török Márk elnöksége, a Szegedi Tudományegyetem rektora megsemmisítette a megválasztásáról hozott választmányi határozatokat. Ám a hallgatói önkormányzat mindkét határozattal szemben jogorvoslattal élt, így közigazgatási eljárás van folyamatban.

Rétvári közölte: bírósági hatáskörbe tartozik annak megítélése, hogy Török a jogszabályoknak megfelelően tölti-e be az EHÖK elnöki tisztségét, vagy sem.

Török – egy év, fegyelmi ügy miatti kihagyással – 2007 óta vezeti a Szegedi Tudományegyetem egyetemi hallgatói önkormányzatát. Előtte, 2004-től a bölcsészkari HÖK vezetője volt. Tavaly nyáron írt arról az Átlátszó Oktatás, hogy a jogszabály-módosítás miatt Török már nem lehetne EHÖK-elnök.

Törököt az egyetem mind a 12 karának dékánja megkérte, hogy az intézmény hírnevére tekintettel ne ragaszkodjon görcsösen tisztségéhez és ne menjen bíróságra. A diákvezér erre kioktató levelet írt a kari vezetőknek, amiben konkrétumok és nevek említése nélkül visszaéléseket sugallt.

Kovács Tamás szegedi ügyvéd feljelentést tett, hogy kiderüljön, a Török által említett visszaéléseknek van-e alapjuk, de kiderült: csupán üres vádaskodásról van szó.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Balatonfenyves, 2014. június 13.
Gardatetemek a Balaton partján, Balatonfenyvesnél 2014. június 13-án. Az elmúlt napokban mintegy 20 ezer gardatetemet gyűjtöttek be a Balatonnál, a halpusztulás oka egyelőre ismeretlen.
MTI Fotó: Varga György

Temetővé válhat a Balaton egy időre

Kommentek

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.