Közélet

Az EBESZ elítélte a magyar újságírók parlamenti kitiltását

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője hétfő este kiadott nyilatkozatban aggodalmát fejezte ki egyes újságírók akkreditációjának megtagadása miatt, amely megakadályozza, hogy beszámoljanak az Országgyűlés keddi alakuló üléséről.

Harlem Désir volt francia Európa-ügyi miniszter és a francia Szocialista Párt egykori első titkára, az EBESZ médiaszabadságért felelős képviselője kijelentette, a parlament a demokrácia fő intézménye, az újságírók akkreditációjának megtagadása súlyos aggályokat vet fel, és rossz precedenst teremt az új ciklus kezdetén.

Az akkreditációt nem lenne szabad a kritikus riportok korlátozására használni

– húzta alá. Május elején három internetes lap újságíróinak akkreditációját utasította vissza a parlament sajtóosztálya arra hivatkozva, hogy az előző ciklusban megsértették a parlamenti sajtótudósítás szabályait.

Csend legyen!

Az Index egyik újságírója regisztrálni szerette volna magát az Országgyűlés keddi alakuló ülésére, de a parlamenti sajtóiroda válaszában közölte, hogy nem áll módjukban teljesíteni a sajtóakkreditációs kérelmét, mivel

az alakuló ülés kiemelt jellegére, ünnepélyességére valamint a nagy érdeklődésre való tekintettel csak azoknak az újságíróknak a kérését tudjuk figyelembe venni, akik a 2014-2018-as ciklus ülésein betartották az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat.

Az újságírót először 2016-ban, majd 2017-ben tiltotta ki Kövér László házelnök, amiért a kijelölt területen kívül próbálták meg szóra bírni a kormány képviselőit, hasonlóan járt a 444.hu is. az oldal újságírója is. A hvg.hu-val is ugyanez történt, az oldal egyik videós újságíróját még 2016-ban tiltották ki néhány hónapra, azonban erre hivatkozva nem engedik be most sem tudósítani.

A hvg.hu másik videósát, Kaufmann Balázst még a 24.hu újságírójaként, 2016 áprilisában tiltották ki a parlamentből, miután arról kérdezte Orbán Viktort és Kövér Lászlót, mit gondolnak az MNB-alapítványok költéseiről. Őt ez év szeptemberében visszaengedték, most azonban így sem regisztrálhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik