Belföld választás 2018
Fotó: Bielik István / 24.hu

Népe nevében Orbán vezér durvább lehet

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 04. 26. 11:11

Tovább durvulhat az Orbán-rezsim – mondja Körösényi András, aki szerint a kormány nehezebben lesz leváltható.

A 168 Órának Körösényi András azt mondja, azért használja a korszak fogalma helyett az Orbán-rezsim meghatározást, mert a Fidesz 2010 után átírta az alkotmányos berendezkedést, az úgynevezett centrális erőtérrel pedig bebetonozta kormányzását, amit a mostani választás is igazolt. A Corvinus professzora szerint a Fidesz a törvényeket hatalma szolgálatába állította, felülírta a jogállami, alkotmányos kereteket. Abban nincs semmi furcsa, ha a jogszabályokat a politika alakítja, de az alkotmányozás nem lehet önkényes, annak vannak korlátai.

Ez a korlát tűnt el, benne az önkorlátozás képességével is.

Az abszolút hatalomgyakorlás hajlamára utal, hogy eltűnt az alkotmányosság, az Alkotmánybíróság tisztelete, más lett a múlt megítélése, a rendszerváltás relativizálódott.

Vezérdemokrácia

Az emberek ezt a hatalomgyakorlást mégis elfogadják,

tehát van legitimációja.

Fennáll a veszélye, hogy az Orbán-rezsim tovább durvul, hiszen a 2014 utáni ciklus is keményebb volt, mint az előző. Sokan akkor is konszolidációt vártak, de maradt a permanens válságnarratíva.

2015 óta ez a migránsválság.

Az illiberális állam „afféle varázsszóvá” vált, de az sem magyarázat mindenre, hiszen sok a liberális, alkotmányos garancia, ami diktatúrában nincs.

Az Orbán-rezsim belső logikája a vezérdemokrácia fogalmával írható le, olyannyira fontos a vezetőbe vetett bizalom.

A választás nem pártprogramok, hanem a vezetők versenye. Ebben a populista politikusok jobbak. Bár ezt láttuk Donald Trumpnál is,

Orbán Viktor azon vezetők egyike, akik a legelsők között képviselik ezt az új politikai modellt.

Valóság kontra válság

Ahhoz, hogy tartósan népszerű maradjon, a vezérnek állandó harci készültség kell, mert nem a valóság, hanem a válság termeli ki a karizmát, még akkor is, ha konstruált. A demokrácia- és politikaelmélet kutatójaként úgy látja, a tényeket magyarázhatja mindenki eltérően, de a folyamat most veszélyes irányt vett a sorosozással, a listázással,

mert az „ők” fogalma lassan a hazaárulókéval lesz egyenértékű.

Azt, hogy az egészségügy válságban van, kevesen vitatják, de a kormány azt  csak másodlagos, harmadlagos üggyé tette, hiszen a migránsválság megmozgatta a szavazókat az olasz, német és osztrák választásokon is.

Orbánnak e téren jó volt a politikai érzéke.

A vidék és a város kettéválását a választáson kulturális okokkal magyarázza. A nyugat-európaihoz képest kevésbé lett multikulturális régiónk. Homogén, fehér, keresztény kultúránknak a tömeges bevándorlás kulturális sokkot jelent, a nagyvárosi kultúra mégis sokkal nyitottabb, mint a vidéki, ezért tarolt a Fidesz a kisebb településeken, a kevésbé iskolázottak között.

Vásárhely után indult be Orbán

Elismeri, a Fidesz minden előnyt kihasznált a választáson, olyan szabályokat érvényesített hatalmi helyzetével visszaélve, amelyek előnyösek voltak neki, az állami médiát propagandagépezetté tettet, de szerinte nem ez magyarázza a választási győzelmét.

Az Orbán-rezsimnek nagyon fontos, hogy az emberek rá szavazzanak, minél nagyobb számban. Nézze meg, mit csinált Hódmezővásárhely után Orbán Viktor! Nyakába vette az országot, és kampányolt.

Szerinte a migránskampány önmagában nem magyarázat a tömegre, amit megmozgatott. Vonzó, főleg pénzügyi közpolitikai témákkal hatott az emberi vágyakra. A kormánynak olyan fontos a többségi támogatás, a legitimáció, hogy korrigál is, ha kell, lásd vasárnapi boltzár. Szerinte a kormány nagyon is figyel arra, mikor állítanak korlátot önkényességének. A professzor arra a kérdésre, leváltható-e a Fidesz, azt mondja,

semmi sem tart örökké. A politika eléggé kiszámíthatatlan.

Szerinte eddig az Orbán-rezsimben a kormány leváltható volt, ezt mostantól megnehezítheti, hogy az újabb szupertöbbséggel a Fidesz előnyei könnyen összegződhetnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.