Nagyvilág

Nahát: Aliyev jobbkeze lett az azeri kormányfő

Az azeri parlament Ilham Aliyev államfő egyik legbizalmasabb emberét, Novruz Mamedovot nevezte ki szombaton miniszterelnökké.

A hivatalban lévő elnök, Aliyev elsöprő győzelmet aratott a szerdai előrehozott államfőválasztáson, és megkezdte negyedik elnöki terminusát. Mamedov az utóbbi egy évben Aliyev külügyi tanácsadója volt, előtte pedig hivatalának helyettes vezetője.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői csütörtökön úgy foglaltak állást, hogy az elnökválasztás “korlátozó politikai környezetben folyt, olyan törvények alapján, amelyek csorbítják a valódi demokratikus választások előfeltételét jelentő alapvető és szabadságjogokat”. Ilyen alapon, a pluralizmus hiányában – ami a médiára is jellemző – a választások nem voltak szabadok az EBESZ szerint.

Demokratikus választás antidemokratikus környezetben?

Viorel Riceard Badea, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése küldöttségének elnöke pedig azt írta közleményében: olyan politikai környezetben, amelyben lejáratják a demokratikus eszméket és fittyet hánynak a jogállamiságra, lehetetlen igazságos és szabad választást tartani.

A megfigyelők a kötelező eljárások széles körű be nem tartását, az átláthatóság hiányát és számos komoly szabálytalanságot tapasztaltak, a szavazatszámlálás körzeteinek több mint felére kedvezőtlen értékelést adtak, jórészt a szándékos hamisítások és a szükséges eljárások nyilvánvaló semmibevétele miatt.

Aliyev 2018. február 5-én elnöki rendeletben írta elő, hogy az október 17-ére tervezett elnökválasztást hozzák előre április 11-re. Választási győzelmével további hét évig hivatalában marad, mivel a 2016. szeptember 26-i alkotmánymódosító népszavazáson az elnök mandátumát ötről hét évre hosszabbították meg. A választásokat az elnök szövetségesei szerint azért hozták előre, hogy 2025-ben ne ütközzenek az elnök- és a parlamenti választások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik