Nagyvilág

Melia: Orbán a NATO és az EU páriája lehet

Magyarország mára kiközösítetté vált mindkét klubban - mondta a magyar ügyek ismerőjének számító volt amerikai diplomata.

A Népszavában Thomas O. Melia kérdésesnek nevezte, hogy a NATO meddig osztja meg katonai titkait

azzal a Magyarországgal, amelyik egyre meghittebb viszonyt ápol Putyin mind agresszívabb Oroszországával.

Az amerikai külügyminisztérium volt helyettes államtitkára emlékeztetett az orosz agresszióra Ukrajnában és arra, hogy Moszkva újra és újra fenyegeti a balti államokat, így

Magyarország lett a gyenge láncszem a NATO-ban. Nem értem, hogyan tűrhetik ezt a magyarok, azok után, amit Oroszország művelt Magyarországgal a kommunizmus évei alatt. Megszűnt a történelmi emlékezet?

– tette fel a kérdést, majd a választás kimenetelét értékelte.

Az, hogy a voksok mintegy felével Orbán Viktor kétharmados többséget szerzett, igazolja, hogy eredményes volt a választás feltételeinek Fidesz-érdekek mentén történő átszabása, amit az EBESZ megfigyelő missziója is jelzett, de a legfőbb tényező a sikeres megfélemlítő kampány, a szavazók képzelt ellenséggel való folyamatos riogatása.

A közel-keleti háborúk hány menekültje lakik ma Magyarországon? És hány magyar menekült talált biztos menedéket, kezdhetett új életet Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában a második világháború, illetve 1956 után?

Ki követi Sorost, Simicskát?

Melia nagyon aggasztónak nevezte a „bizarr” támadások hosszú sorát Soros György ellen, aki szerinte Magyarország egyik legsikeresebb fia,  olyan ember,

aki a vagyonát igen nagylelkű módon megosztotta annak érdekében, hogy Magyarországon és szerte a világban támogassa a szabad és nyílt társadalmat. Az, hogy Orbán Viktor ilyen ádázul fordult szembe korábbi támogatójával, aki finanszírozta tanulmányait az Egyesült Királyságban, sokkal többet mond el Orbánról, mint Sorosról. Az ember kíváncsian figyeli, mostani szövetségesei közül kivel fordul szembe legközelebb.

Melia e ponton visszaidézte, hogy Orbán elüldözött környezetéből több Fidesz-alapítót, illetve más partnereit, így Jeszenszky Gézát, és szakított egykori barátjával, Simicska Lajossal.

Az Orbán-kormány nemzetközi megítéléséről Thomas O. Melia azt mondta, Magyarország mára kiközösítetté vált azokban a klubokban, a NATO mellett az EU-ban is, ahová egykor olyan fontos volt belépnie.

Az, hogy az EU által az évek során Magyarországnak juttatott pénzből oly nagy összegek felhasználását illetően történtek visszaélések, és a pénzeket a fideszes barátoknak és a családtagoknak terelték át, Magyarország EU-n belüli pozíciójának a romlásához vezet

– mondta a Népszavának az amerikai Princeton Egyetem vendégprofesszora, akit a magyar közéletben, egyik bírálata után, Deutsch Tamás tett igazán ismertté.

Deutsch: "Ki a f*sz az a Thomas Melia?"
A fideszes EP-képviselő a Twitteren szólt be a magyar kormányt bíráló amerikai helyettes külügyi államtitkárnak.
Melia: a Magyarországot érő amerikai bírálatok hivatalos véleménynek számítanak
A volt helyettes külügyi államtitkár szerint nem az Obama-kormányzat tisztségviselői mesterkednek, a tavalyi választás óta már eltelt egy év.

Kiemelt fotó: Europress / AFP / Saul Loeb

Ajánlott videó

Olvasói sztorik